Читај ми

ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА У ОПЕНС-У ПОВОДОМ САРАДЊЕ СА УНИЦЕФОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетили су Омладински центар ОПЕН-с и том приликом присуствовали су потписивању уговора о финансирању програма, који је посвећен питању менталног здравља младих, имеђу Уницефа и ОПЕНС-а. Премијерка Ана Брнабић захвалила се градоначелнику што је окупио младе и организације цивилног друштва око Градске управе, јер су резултат тога бројни пројекти које је Влада РС са задовољством подржала.

- Нови Сад као омладинска и престоница културе, је од изузетног значаја за целу земљу, јер је пример добре праксе другим градовима и општинама којима ће бити лакше да примене то знање и искуство. Тренутно је у овој области најважнији рад на Националној стратегији за младе, на Закону о младима, Закону о волонтирању и Закону који би организовао радну праксу. Циљ нам је да, уз учешће омладинских организација, тај посао завршимо до краја ове године. Суштински, веома је битан и пројекат ''Моја прва плата'' јер је економска независност младих основа свега. Незапосленост младих сада је око 20 посто, а 2012. године била је преко 50 посто, међутим и даље нисмо задовољни и наставићемо да радимо на том пољу – нагласила је Ана Брнабић. Она је посебно истакла да је најважнија тема ипак вакцинација, посебно младих, који све више обољевају од Ковида 19, те да, осим путем вакцинације, не постоји начин да се победи пандемија.

Градоначелник Вучевић рекао је да се и те како исказује да ОПЕНС није био пројекат за 2019. годину, те да је та организација акцелератор омладинске политике која суштински мења ствари на боље и укључује младе у друштвени живот на свакодневном нивоу.

- Пре годину дана ово је била рушевина, а сада су у потпуно обновљеној згради, у Креативном дистрикту, одлучни млади људи, уз подршку институција, оформили прави Омладински центар. Ево овде и почиње сарадња са Уницефом и сигуран сам да ћемо, након извесног времена, представљати веома важне ефекте данашњег потписисвања уговора – истакао је Вучевић и захвалио се Премијерки и Председнику Србије што су разумели и подржали Нови Сад када је реч о омладинској политици.

- Пре пет година, било је незамисливо да ћемо данас бити у оваквом простору у Кинеској четврти. Намера нам је да овај модел реплицирамо у најмање 10 градова у Србији, у наредних пет година, да се и тамо умреже млади и отворе овакви центри. Од 12. августа, када смо се уселили у овај објекат, 4000 људи је већ учествовало у различитим програмима – навео је координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

Директорка Уницефа Србија Дејана Костадинова изјавила је да ће кроз кроз партнерство са ОПЕНС-ом бити обезбеђено учешће младих у програмима који се тичу менталног здравља, а ако буде потребно, за младе и њихове родитеље биће омогућена и професионална подршка.

- Свако пето дете у свету данас пати од неких проблема са менталним здрављем, а ситуација се погоршала током пандемије. Желимо да изградимо бољи систем подршке када је реч о менталном здрављу, а Центар ОПЕНС ће бити место свих активности и комуникације – поручила је Дејана Костадинова.

Нови Сад, 1. октобар 2021. године