Читај ми

ПРЕКО 200 НОВОСАЂАНКИ ПРЕГЛЕДАНО МАМОГРАФИМА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Члан Градског већа за здравство др Драган Стајић подржао је данас акцију коју су поводом Светског дана борбе против рака организовали новосадски портали „Градске инфо“, „НС Уживо“ и „Војводина уживо“, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравство и Клиничким центром Војводине.

У оквиру тродневне акције, на тргу Слободе постављени су мобилни мамографи, а 210 жена старијих од 40 година, добило је прилику да уради преглед без упута и здравствене књижице.

- Рак дојке је водећи узрок умирања од малигних болести у женској популацији, не само у нашој земљи, већ и у целом свету. Један од разлога је што се жене, здравственим установама јављају у великом броју случајева тек кад тумор узнапредује и када су изгледи за излечење мали.  Зато су важне овакве акције, јер поред тога што пружају могућност женама да се прегледају, подижу свест јавности о значају превенције и раног откривања болести. Овом приликом желим да апелујем на жене од 50 и више година да се одазову на скрининг мамографије, а млађе да редовно врше самопреглед дојки јер само уколико се карцином дојке открије на време, углавном може успешно да се излечи - изјавио је Драган Стајић захваливши се новосадским порталима, као и Покрајинском секретаријату за здравство који је, са два мобилна мамографа, омогућио реализацију акције.

Нови Сад, 7. фебруар 2024. године