Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЗГРАДЕ РАДНИЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији за новинаре коју је организовала компанија „Vega IT“ поводом представљања идејног решења за реконструкцију зграде бившег „Радничког универзитета“. Том приликом је представљено одабрано решење и уприличена изложба радова свих учесника конкурса. Присутнима су се, поред градоначелника, обратили и суоснивач компаније „Vega IT“ Саша Поповић, као и директор архитектонског бироа “Kuzmanov and partners”, чији предлог је одабран као најбољи, Лазар Кузманов.

- Ово је важан моменат за даљи развој Новог Сада. Након успешне продаје некадашњег Радничког универзитета, “Vega IT” је брзо реализовала конкурс за најбоље идејно решење за некадашњи симбол Новог Сада. Та грађевина уједно представља и опомену на дане кад је Нови Сад имао тешке моменте, када смо пре две деценије изгубили људске животе, као и на период несналажења, тј. нерешавања проблема проистеклих из последица трагичног догађаја за наш град. Данас смо у прилици заједно да видимо четири понуђена архитектонска решења за будући изглед зграде, као и да разговарамо са онима који су најбољи по оцени власника компаније, а то је архитектонски биро „Kuzmanov and partners“ из Новог Сада. Верујем да ћемо даљом разрадом идејног решења добити један од нових симбола града, или боље речено, да ће некадашњи „Раднички“, заблистати у новом руху - рекао је градоначелник Вучевић и честитао власницима компаније на успешно реализованом конкурсу, као и победнику истог. 

Архитектонски студио “Kuzmanov and partners” добио је прилику да настави даљи развој свог идејног решења, а преосталим учесницима додељене су новчане награде. Поводом доношења одлуке о идејном решењу за фасаду зграде „Радничког“, суоснивач и директор компаније “Vega IT” Саша Поповић обратио се присутнима.

- Када смо размишљали о изгледу наше нове зграде, желели смо да она буде савремена, али, уједно, и безвременска. С обзиром на њену локацију стремили смо томе да се она истиче, али да не штрчи. У пословању нам је јако битна транспарентност, па смо желели да то буде видљиво на први поглед и кроз екстеријер ове зграде. На крају су сва четири идејна решења задовољила наша очекивања, а решење Лазара Кузманова нам се највише свидело – истакао је Саша Поповић.

Директор архитектонског бироа чији предлог је одабран као најбољи, Лазар Кузманов, нагласио је да је идејни концепт нове архитектуре „Палате Вега Раднички“ управо очување идентитета објекта уз савремену обликовну препознатљивост и коришћење нових материјала и савремених облога.

- Битна водиља код формирања идејног решења била је задржавање вертикалности објекта како би се очувала виткост композиције. Увођење рама који обухвата објекат је имало функционални и обликовни смисао. Тако конципиран рам даје карактер објекту, уоквирује га као слику, а опет функционално покрива елементе на фасади. Све то омогућава препознатљивост бренда који гради компанија “Vega IT” - рекао је Лазар Кузмановић.

Власник зграде некадашњег „Радничког универзитета“ у Улици Војвођанских бригада је фирма “Vega Properties Radnički” доо, иза које стоји компанија “Vega IT”. Са годишњим растом од 30 одсто, “Vega IT” спада у најбрже растуће технолошке компаније у региону. Ово је у потпуности домаћа компанија коју су основали бивши студенти рачунарских наука са ФТН-а и која већ 13 година успешно послује на тржиштима Велике Британије, Немачке, Белгије и Холандије.

Нови Сад, 16. март 2021. године