Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ КОНЦЕСИЈЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ АПОТЕКАРСКЕ ДЕЛАТНОСТИ

Прва концесија за обављање апотекарске делатности, путем које је решен проблем пословања  државне апотеке у Републици Србији, реализована је у Граду Новом Саду. Годину дана након закљученог Уговора између Града Новог Сада и апотекарске установе ''Бену'' у власништву немачког ''Феникса'', градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, генерални директор ''Бену'' и члан управног одбора компаније ''Феникс'' Дејан Алексов и представница колектива запослених из апотеке ''Нови Сад'' који су по основу дате концесије засновали радни однос у здравственој установи ''Бену'' Марија Димић, презентовали су постигнуте резултате.

- Суштински смо сачували градску апотеку, сачували смо радна места и у једној мери спасили буџет Града који је био пред великим изазовима са свиме што је оптерећивало апотеку. Потврда добрих резултата је то што је 43 запослених апотеке ''Нови Сад'' прешло у ''Бену'', а осим тога запослили су још 37 људи у градским апотекама. Иако је њихова понуда била једина, добили смо више него што је била обавеза, односно 4,3 милиона евра на 15 година. До сада је ''Бену'' исплатио 3 милиона евра, а остатак ће у ратама како је и дефинисано. Радује ме да ће ''Бену'' учествовати у програму Владе Републике Србије ''Моја прва плата'' па ће примити још радника. Хвала запосленима који су издржали тежак период борећи се за егзистенцију, јер без њих нисмо могли да реализујемо ову концесију. Да је ово добар пројекат говори и то што нема града и општине у Србији који нам се нису јавили да препишу наш модел концесије. Први смо системски решили проблем апотеке и на то смо поносни. Много значи и то што је велика немачка компанија одлучила да послује 15 година у нашем граду, то не би учинила да не види Нови Сад као добро место за рад – нагласио је градоначелник Вучевић.

Генерални директор ''Бену'' Дејан Алексов рекао је да су мимо концесије уложили још 700 000 евра у градске апотеке како би их прилагодили модерном начину функционисања који подразумева високе стандарде.

- Наши запослени дали су милион савета грађанима. Захваљујем им се на свему, а посебно на њиховом ангажману током Ковида јер је апотека на Булевару Михајла Пупина радила нон-стоп. Заједно са Градом као друштвено одговорна компанија учествовали смо у акцији озелењавања и засадили преко 50 садница, уклонили смо три тоне фармацеутског отпада који је био складиштен у државним апотекама, помажемо отварање хосписа за збрињавање палијативних пацијената, а свакој основној школи донирали смо 1650 пакета за дезинфекцију и у њима поставили пунктове – рекао је Алексов.

У име запослених обратила се Марија Димић наводећи да је ''Бену'' препознао потенцијал градске апотеке и запослених, те да деле исте вредности.

- Циљ нам је едукован и стручан кадар, а наши пацијенти сада добијају много бољу услугу. Постали смо најпоузданији ланац апотека. Лепо се осећамо у реновираним просторима и више комуницирамо са грађанима, трудимо се да задовољимо њихове потребе, те да будемо ослонац лекарима – закључила је Марија Димић.

Нови Сад, 14. септембар 2020. године