Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ ФИНАЛИСТИ НАЈВЕЋЕГ СВЕТСКОГ СТАРТАП ТАКМИЧЕЊА ''SEEDSTARS WORLD''

Нови Сад је другу годину заредом национални домаћин највећег светског стартап такмичења ''Seedstars World'' које се одржава  у 85 земаља света, са мрежом од преко 3000 инвеститора, што представља велику одскочну даску за домаће иновативне компаније да дођу до инвестиције или до жељених тржишта. На представљању националних финалиста, у Ректорату Универзитета, присутне је поздравила чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић. Она је том приликом истакла да је такмичење ''Seedstars World'' важно јер представља једну врсту светског самита најбољих идеја, а ентузијазам, посвећеност и визионарство њихових аутора гарант је и успешне будућности града.

- Нови Сад је захваљујући добром вођству финансијски стабилан град, с добрим перспективама и јасно постављеном визијом развоја. У нашем граду послује најмање десет IT компанија светског реномеа и још толико које су лидери у Југоисточној Европи у својим областима. Просечна плата у Новом Саду је 20 хиљада динара већа него 2012. године, а чак 27 хиљада људи више је запослено. Пре неколико недеља, усвојен је највећи буџет у историји града, у износу од преко 30 милијарди динара, али овај пораст прихода сам за себе не значи ништа, уколико не бисмо пружали подршку сјајним појединцима чији пројекти имају снагу да још јаче унапреде наш град - изјавила је Дина Вучинић и додала - Град Нови Сад је у сарадњи са Владом Србије, помогао развој иновативног предузетништва са више од 192 милиона динара, а женско предузетништво смо подржали са 1,6 милиона евра. Улагањем у образовање и предузетништво и мали бизнис, који почивају на новим идејама и стартап пројектима креира се амбијент за размену искустава, информација и успостављање нових пословних контаката и стварају се услови за настајање нових, великих пројеката и компанија.

Ове године на такмичење се пријавило 50 стартап компанија, двоструко више него прошле године. Финалисти су учествовали у менторском програму који су водили стручњаци из целог света, а њих петоро такмичиће се у новембру када ће их оцењивати међународни жири. Поред тога што ће представљати Србију на регионалном самиту ''Seedstars World'', победник ће добити могућност да освоји путовање у Швајцарску, да се такмичи на самиту и освоји до 500.000 УСД у капиталним улагањима и другим наградама, а такмичарска решења биће представљена мрежи од преко 3000 инвеститора, што им додатно повећава шансу за развој бисниса. Kолико ово такмичење доприноси развоју домаће иновативне сцене говори податак да су четири српска прошлогодишња тима у финалу остварила продоре на инострана тржишта са својим решењима.

Према речима саветника министра за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Бојана Лалића, Кабинет министра улаже напоре да се стартап заједница развије, да се повећа број оних људи који имају храброст да изађу са идејом, на почетку осмисле своје пословање, а после и запосле друге људе и да у скоријој будућности Србија добије првог „једнорога“, компанију која је вредна преко милијарду долара.

-Најважније је да ми данас представимо и подржимо финалисте. Да покажемо да српска иновациона и стартап сцена постоји и да на оваквим догађајима, поред истакнутих људи из привреде буду присутни инвестициони фондови. Наш основни задатак је да спојимо идеје са инвеститорима, јер држава може да помогне да се овакви догађаји одрже, али не може и не треба да финансира развој бизниса– објаснио је Лалић.

Нови Сад, 21. октобар 2020. године