Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ''ЈАСЕНОВАЦ: AUSCHWITZ OF THE BALKANS УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ''

Књига проф. др Гидeона Грајфа ''Јасеновац: Аuschwitz of the Balkans усташка империја окрутности'' представљена је у свечаној сали Матице српске, а у програму су учествовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, амбасадорка Израела др Алона Фишер-Кам, академик Дарко Танасковић и аутор.

-Дугујемо велику захвалност свима онима који говоре о истини која се тиче и нашег народа, а посебно имајући у виду константне покушаје високих државника суседних земаља да се оспоре размере страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу. Ова књига на објективан начин приказује те догађаје, а немамо право да ћутимо, и то не да бисмо се враћали у историју, већ да се такво зло више никада и нигде не понови. Свако ко је борац за истину је добродошао у Нови Сад. Не заборавимо да је то град страдалник, који је претрпео велике жртве од фашистичког режима у Другом светском рату – рекао је градоначелник Вучевић.

Проф. др Гидeон Грајф захвалио се на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између две државе и њихових академских институција.

-Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама, и крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација. О злочинима треба говорити отворено и моја публикација настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно – изјавио је аутор.

Амбасадорка Израела рекла је да је почаствована што учествује у промоцији књиге о Јасеновцу која осветљава један од трагичних тренутака у историји Срба и Јевреја.

-Треба да се суочимо са властитом историјом и да из холокауста извучемо лекцију како се такве ствари не би поновиле у будућности никоме – казала је Алона Фишер-Кам.

Према оцени председника Матице српске проф. др Драгана Станића, ова књига смешта феномен Јасеновца у компаративни међународни контекст, веома је живописна и утемељена на многим аргументима. Између осталих, промоцији књиге присуствовала је и Јелена Радојчић Бухач која је преживела логор Јасеновац Стара Градишка, и којој је 89 рођака нестало у Другом светском рату.

Нови Сад, 27. август 2019. године