Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КАНДИДАТУРА НОВОГ САДА ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ У ЕУ ИНФО ЦЕНТРУ

Презентација пројекта Нови Сад 2021 одржана је у Информационом центру ЕУ у Београду, а том приликом су се учесницима скупа обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године Немања Миленковић, као и саветница у Министарству културе Србије задужена за Европске интеграције у области културе Мирослава Турковић. Презентацији су присустовали чланови дипломатског кора, представници културних институција и невладиних организација.

- Нови Сад карактерише импозантно културно-архитектонско наслеђе, у њему су смештене неке од најстаријих и најзнаменитијих установа које су утемељиле развој културе у нашим крајевима генерално, али је то и град који негује савремено културно стваралаштво. Приликом рада на Апликацији увели смо суштинске позитивне промене у култури нашег града. Ту пре свега мислим на усвајање Стратегије развоја културе у Новом Саду, на покретање дијалога са независном културном сценом, али и другим посленицима у културном животу града и уопште створили смо амбијент да култура добије централно место у друштвено-политичком животу – изјавио је Далибор Рожић.

Нови Сад је ушао у само финале такмичења за Европску престоницу културе 2021. године, док ће се исход знати 13. октобра, када ће коначна одлука о победнику бити донета у Бриселу. Уколико Нови Сад понесе титулу, биће то први пут да град из земље која није чланица ЕУ буде проглашен Европском престоницом културе. Један од основних циљева пројекта Нови Сад 2021 је реинтеграција Србије у европски културни простор и јачање културних веза са европским уметницима, организацијама и културним менаџерима.

- Програмски концепт кандидатуре има изражену европску димензију. Четири симболичка моста и осам тема који су стављени у фокус кандидатуре, важни су не само за Нови Сад, него и за целу Европу. Путем нових “мостова”, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да наш град реши неке од важних недостатака и изазова – истакао је Немања Миленковић.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Нови Сад, 4. октобар 2016. године