Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 80. ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

У недељу, 23. јануара, у 12 часова, Град Нови Сад обележава 80 година од погрома Срба, Јевреја и Рома у Новосадској рацији 1942. године. Тим поводом, чланови Одбора за обележавање Новосадске рације протојереј Владан Симић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк представили су програм догађаја који се традиционално одржава на платоу Кеја жртава рације, код споменика „Породица“.

Према речима протојереја Владана Симића, поменом у недељу биће настављено обележавање погрома у Бачкој започето 4. јануара централним парастосом у Мошорину. Он је објаснио да ће програм обележавања Новосадске рације, као и сваке године започети обраћањем градоначелника Новог Сада, а након тога ће уследити помен Српске православне цркве и помен Јеврејске заједнице.

- Ми смо се потрудили да припремимо програм који би истакао важност јубилеја, међутим због епидемиолошке ситуације нисмо успели у потпуности да одговоримо том задатку. Наиме, позвали смо Његову Светост Патријарха српског господина Порфирија да одржи помен али, из здравствених разлога, он и Епископ бачки господин Иринеј нису у могућности да присуствују, тако да ће у њихово име помен служити викарни Eпископ топлички г. Јеротеј, као и викарни Епископ мохачки г. Дамаскин- рекао је протојереј Владан Симић.

Помен у име Јеврејске заједнице одржаће врховни Рабин Србије господин Исак Асиел, а у оквиру програма пригодне композиције извешће хор Јеврејске општине  „Хашира“,  Хор Саборне цркве „Свети Георгије“, и Црквени хор при Успенском храму „Антифон“ . Такође, предвиђено је и полагање венаца на споменик „Породица“ од стране државних органа и амбасада, потомака жртава, као и спуштање венца у Дунав са брода Речне флотиле Војске Србије. То ће учинити представници Скупштине Града Новог Сада, Војске Републике Србије, Јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске. Помен жртвама Новосадске рације код спомен-плоче на Новосадској плажи ''Штранд'' биће одржан истог дана у 13.15 часова.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк је истакао да је подсећање на тај тужни догађај сваке године нужно, јер имамо обавезу да наше сећање преносимо на потомке и како не бисмо дозволили да се поново нешто слично деси.

Говорници су изразили наду да ће се, у наредном периоду епидемиолошка ситуација стабилизовати и да ће бити у прилици да организују свечану академију посвећену тужном јубилеју и промоцију споменице поводом 80. годишњице погрома у Бачкој.

Нови Сад, 21. јануар 2022. године