Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 79. ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Чланови Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације одржали су конференцију за новинаре, а говорници су били председник Одбора Мирослав Илић, протопрезвитер Владан Симић из Епархије бачке и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам. Како је речено на конференцији, помен жртвама Новосадске рације биће одржан 22. јануара у 12 часова на Кеју жртава рације, код споменика „Породица“.

- Догађај ће почети обраћањем градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, потом ће уследити помен Јеврејске заједнице и Српске православне цркве. Након протокола полагања цвећа, чланице Кола српских сестара ће делити колач и кољиво, а на крају ће бити одржан помен жртвама на новосадској плажи Штранд код спомен-плоче. Захваљујем колегама из Културног центра Новог Сада, Архива града, као и Архива Војводине који су учествовали у  припреми програма „Ледена тишина“ - рекао је Мирослав Илић и нагласио да је јуче у Ликовном салону КЦНС отворена изложба „Сећање на др Милоша Бокшана“ посвећена страдању великог новосадског добротвора, као и то да грађани од данас могу да виде изложбу „Чурушки мученици“ у Архиву Војводине, а од сутра изложбу „Страдање православних свештеника у Рацији“ у Архиву града Новог Сада.

Како је нагласио протопрезвитер Владан Симић, у име Српске православне цркве молитвени помен жртвама рације на кеју ће одржати Његово преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј уз саслужење Епископа мохачког Исихија и новосадског свештенства.

- Због епидемиолошких мера које су на снази, ове године учешће хорова „Свети Георгије“ и „Хашира“ ће изостати. Покушаћемо да молитвени чин сведемо на меру која је могућа. Настављамо да се бавимо темама које се тичу културе сећања нашег народа, на све жртве рације у јужној Бачкој. Наставили смо разговоре са градоначелником Новог Сада који нам је дао пуну подршку да ове године завршимо сву пројектну документацију за изградњу Меморијалног центра који ће бити посвећен жртвама рације како би на једном месту било све оно што би требало да очува колективно сећање на жртве. Истовремено, тај центар ће  имати задатак да настави са прикупљањем архивске грађе о страдањима и да буде место где ће заиста моћи да се на савремен начин деци школског узраста презентује оно што се догодило у историји. Такође, циљ нам је да се уведе једна наставна јединица у историјским уџбеницима за основне школе која ће бити посвећена тој теми. Имамо намеру да се у Лиманском парку на један симболичан начин остави траг и на страдање породице Јовандић. Замишљено је да тамо буде засађено пет јабланова као спомен на пет синова и једна јела као сећање на мајку Јелену Јовандић -  истакао је протопрезвитер Владан Симић.

Он је такође додао да је у разговору са градоначелником  прихваћена  иницијатива Одбора за обележавање годишњице Новосадске рације да се са Општином Земун, где постоји заједничка гробница жртава које су извађене из Дунава у марту 1942. године, потпише Протокол о сарадњи, са идејом да се у оквиру обележавања Новосадске рације одржи помен и на тој локацији.

-  Оно шта се одиграло у Новом Саду и јужној Бачкој јануара 1942. године је ратни злочин и термин полицијска рација није адекватан, али је постао уврежен назив – изјавио је председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам и додао да ће изградња меморијалног центра бити од великог значаја да се историја не заборави и не понови.

У току овогодишње манифестације “Ледена тишина - сећање на жртве Новосадске рације" биће приказани фимови „Часови персијског“ и „Живот је леп“ у Великој сали Културног центра Новог Сада, а биће одржана и Међународна онлајн конференција „Глас жене из ледене тишине“ .

Нови Сад, 21. јануар 2021. године