Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ О СРБИЈИ ЗА 2023. ГОДИНУ

Извештај Европске комисије о Србији за 2023. годину и нови План раста за Западни Балкан представљени су данас у Привредној комори Војводине. Извештај је у име Делегације Европске уније представила шефица сектора за европске интеграције и економију у Делегацији ЕУ Андреа Хохубер, а догађају је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Обраћајући се присутнима он је истакао да Град Нови Сад пружа свој пун допринос процесима придруживања и да је приближавање европским вредностима и стандардима на локалном нивоу од велике важности за квалитет свакодневног живота, свих грађана.

- Главни закључци Извештаја о Србији за 2023. годину су важни, јер нам осветљавају пут ка чланству. Док то не остваримо, веома смо захвални на подршци коју у процесу европских интеграција добијамо од те међународне организације.  Увек ћемо бити ту, да као Град Нови Сад пружимо безрезервну подршку и дамо допринос напретку нашег друштва. У сарадњи са ЕУ, радимо на реализацији инфраструктурних пројеката, учествујемо у активностима које се остварују у сарадњи са европским институцијама, а посебно бих нагласио пројекте у култури, омладинском сектору, привреди, туризму и друге – изјавио је Игор Црнобарац.

Шефица сектора за европске интеграције и економију у Делегацији Европске уније у Србији Андреа Хохубер истакла је да овај Извештај са једне стране представља и описује где се тренутно Србија налази на том свом путу ка чланству Европској унији, а са друге говори о томе како ЕУ види напредак који је Србија постигла у протеклих 12 месеци, те на крају дефинише и приоритете на које Србија мора да се фокусира у наредном периоду.

Ове године представљен је Плана раста за Западни Балкан, заснован на четири кључна стуба. Циљ је унапређење економске интеграције с Европском унијом, јачање регионалне сарадње и убрзање кључних реформи, како би се отворила врата ка чланству у ЕУ.

Представљање Извештаја окупио је релевантне актере и познаваоце прилика у Новом Саду и АП Војводини, који су активно учествовали у дискусији о овогодишњем Извештају Европске комисије о Србији, као и новог Плана раста за Западни Балкан.

Нови Сад, 20. новембар 2023. године