Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТА РАДА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ЗА СОЦИЈАЛНУ И ДЕЧЈУ ЗАШТИТУ

Чланица Градског већа социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић представила је на конференцији за новинаре резултате рада надлежне Градске управе на унапређењу услова социјалне и дечије заштите у периоду од 2008. до 2012. године.


- У овом периоду је отворено су "Центар за краткотрајни смештај" у Дому у Ветернику, четири нове радне јединице Радног центра за особе са инвалидитетом у ШОСО "Милан Петровић", нови клуб за одрасла и стара лица у Геронтолошком центру. Након скоро четири деценије уведена је електрична енергија у насеље Бангладеш, а почела је и реализација Пројекта "Инфо мрежа-статистичка база података о становништву насеља Велики рит". У сарадњи са Клиником за радиологоју Клиничког центра "Нови Сад" организовани су прегледи нискодозног снимка плућа становништва из насеља Велики рит, отворен је клуб лечених од психозе, као и Диспечерски центар за превоз особа са инвалидитетом са отежаним кретањем, и инфо центар за старе особе – истакла је проф. др Сања Стојановић.


Како је речено на конференцији решено је и стамбно питање породица ратних војних инвалида и бораца, повећани су капацитети преноћишта за бескућнике, а у циљу подршке вишечланим породицама организована су бесплатна викенд путовања за породице са троје и више деце.


Донета је Одлука о изменама и допунама Одлуке о остваривању права у области социјалне заштите, којом је утврђено ново право - накнада трошкова за вантелесну оплодњу. Побољшани су услови рада Центра за социјални рад, који омогућавају примену савременијег начина рада и обуку запослених, а почело је да ради и Свратиште за децу улице.


- Буџет Града намењен ресору дечје и социјалне заштите имао је сталну тенденцију раста и 2008. године је износио 547 215 287 динара, а у 2012. години износи 743 851 000 што је 36 % више - рекла је проф. др Сања Стојановић и додала да је израда Стратегије приступачности Града Новог Сада која је усвојена на седници Скупштине 30. марата ове године један од значајнијих пројеката.


Начелница ресорне управе истакла је значај међународне сарадње у циљу унапређивања система кућног лечења и неге у Граду Новом Саду.- Пројекат Medical Home Care је у складу са основним смерницама предвиђеним Националним програмом интеграције у ЕУ и представља сарадњу Градова Новог Сада и Кечкемета – изјавила је Вера Гркавац.


Директорица ШОСО Милан Петровић нагласила је да је Нови Сад први град у Србији који је формирао радне центре за подршку и запошљавање особа са инавлидитетом.


Нови Сад, 30. април 2012. године