Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ-ЈЕДНА ЗАБОРАВЉЕНА ПРИЧА“

Промоција књиге „За српску војску-једна заборављена прича“ ауторке Миле Михајловић одржана је у Свечаној сали Градске куће у присуству бројних високих званица. Реч је о репринту оригиналног документа „За српску војску“ који је 1917. године објавила Специјална канцеларија Министарства краљевске морнарице Италије, а који је Мила Михајловић приредила на српском и италијанском језику.

- Ауторка, Мила Михајловић је на маестралан начин успела да сведочанство о овом херојству отргне од заборава и да до данас непознатом архивском грађом попуни историографске празнине. Ова књига и свако друго сведочанство прохујалих догађаја треба да нам служе као поука да рат никада није био нити ће бити решење и једног проблема. Ако се у рату може говорити о херојима, онда су то приче о људима који су спасавали животе и помагали ближњима. Главна порука и лајтмотив овог капиталног дела је да је најважније бити човек, увек и у свакој прилици, и не дозволити да мржња, насиље и безумље завладају – истакао је шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

- Реч је о евакуацији српске војске из Албаније, а ово је једини документ који сведочи о томе и који је за сва времена забележио херојство српског народа и његове војске, које је са обала Албаније од 12. децембра 1915. године до 29. фебруара 1916. евакуисала и спасла италијанска ратна морнарица - нагласила је Мила Михајловић.

Мила Михајловић је магистар уметности, новинар, књижевник, публициста и преводилац. Живи и ради у Риму на државној радио-телевизији Италије РАИ. Пета књига коју је објавила „За српску војску-једна заборављена прича“ је на Међународном сајму у Торину проглашена догађајем године, а 30. августа 2014. године је добила Специјалну награду жирија ''Черуљо'', коју додељује Унија италијаснких официра у домену историје и одбране земље.

Нови Сад, 30. септембар 2014. године