Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „УСЛУГЕ КУЋНЕ НЕГЕ У НОВОМ САДУ“

Заменица начелника Градске управе за дечју и социјалну заштиту Ковиљка Печеница присуствовала је  презентацији пројекта  „Услуге кућне неге у Новом Саду“. Пројекат реализује Градска управа за социјалну и дечју заштиту у партнерству са Новосадским хуманитарним центром и Центром за социјални рад Града Новог Сада, а подржан је од стране Европске уније.

- Пројекат „Услуга кућне неге“ је од изузетног значаја за све особе којима је ова врста помоћи потребна, а почео је са реализацијом у јануару 2012. године и спроводи се 13 месеци. У оквиру пројекта, тим неговатељица  пружа бесплатне услуге кућне неге и помоћи  особама којима је потребна подршка у свакодневном животу и то старијим лицима, особама са инвалидитетом, избеглим и расељеним лицима, и социјално угроженом становништву - рекла је том приликом Ковиљка Печеница.

Циљ пројекта је да унапреди капацитете најосетљивијих група становништва за самосталан живот, чиме ће се допринети решавању егзистенцијалних проблема социјално угрожених грађана у Новом Саду, Будисави, Буковцу, Футогу, Ветернику, Лединцима, Петроварадину, Каћу и Сремској Каменици. Услуге које су предвиђене пројектом су помоћ у одржавању личне хигијене, одржавање хигијене домаћинства, помоћ у кретању и руковању помагалима, помоћ при облачењу, помоћ у припреми хране и храњењу. Такође у оквиру ''Услуга кућне неге'' су и психосоцијална подршка, саветодавни и превентивни рад, као и послови ван куће, набавке и слично.

Менаџер пројекта Вера Гркавац је истакла да тим посећује све потенцијалне кориснике како би се процениле потребе и одредила врстa и обим услуга, а приоритет имају тешко покретне и социјално угрожене особе, које живе саме, без помоћи породице и других лица. За све информације о услугама кућне неге заинтересовани могу позвати Градску управу за дечју и социјалну заштиту телефоном на број 420 299, Новосадски хуманитарни центар телефоном на бројеве  423 024 и 423 021 и Центар за социјални рад телефоном на број 421 166.

Нови Сад, 31. октобар  2012. године