Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ''УПРАВЉАЊЕ ЈАВНОМ ИМОВИНОМ''

Пројекат ''Управљање јавном имовином'', у чијој импелемнтацији учествују Град Нови Сад, Општина Апатин и ЈКП „Информатика“ Нови Сад представљен је на конференцији за новинаре у Градској кући, као и Споразум Града Новог Сада и Општине Апатин са Републичким геодетским заводом који је тим поводом постигнут. Пројекат се реализује у оквиру EU Exchange 4 програма који финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Републици Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина.

Циљ пројекта је унапређење процеса успостављања права јавне својине Града Новог Сада и Општине Апатин у циљу стварања услова за убрзани локални економски развој. Планиране пројектне активности допринеће ефикаснијој примени Закона о јавној својини којим су локалне самоуправе постале носиоци права својине на имовини коју користе. Ефикасно организован попис имовине и успостављање ажурне, дигитализоване евиденције података о непокретностима кључни су предуслови за примену концепта савременог управљања имовином који локалним самоуправама може донети значајне бенефите.

- Од настанка Канцеларије за локални економски развој имали смо динамичне активности на пројектима и показали смо инвентивност пројектних идеја што је доплринело њиховом одобравању, а касније и имплементацији постигнутих резултата. Позивам локалне институције да благовремено припремају пројектне идеје, с обзиром на то да се ближи отварање ИПА позива са Хрватском, а ми смо ту да пружимо максималну подршку - нагласила је шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Маријана Дукић Мијатовић. Како је оценила менаџер пројекта Оливера Симовић суштина је да се појачају капацитети у управама и предузећима којa се баве имовином, како би на ефикаснији начин одговорили захтевима потенцијалних инвеститора и склaпањима јавно-приватних партнерстава. - Вредност пројекта је око 150 000 евра од чега је ЕУ донирала нешто више од 112 000 евра. Надам се да ће крајњи резултат и овог пројекта бити допринос убрзаном економском развоју – изјавила је Оливера Симовић.

- Кључну улогу има дигитална база података катастра непокретности за ове две општине. Наше службе ставиће све релевантне податке на располагање надлежним градским структурама, а када дође до уписа права јавне својине, у најкраћем законском року уписаћемо та права на Град Нови Сад и Општину Апатин – истакао је начелник Службе за катастар непокретности Нови Сад - 2 Радован Грујичић. Шеф Канцеларије за локални економски развој Општине Апатин Снежана Милешевић рекла је да очекује добру сарадњу са Градом Новим Садом и да ће њихова досадашња искуства у реализацији пројеката допринети добрим резултатима и у овом случају.

Према речима координатора за комуникације EU Exchange 4 програма Жељка Крнетића, вредност гранд шеме програма је 4,5 милиона евра и та средства ће бити утрошена за реализацију општинских пројеката широм Србије.

Нови Сад, 19. март 2013. године