Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ НА ПРОСТОРУ ТРГА РЕПУБЛИКЕ И РИБЉЕ ПИЈАЦЕ У НОВОМ САДУ

Пројекат подземне гараже на простору Трга Републике и Рибље пијаце у Новом Саду представљен је у Градској кући, а о тој теми говорили су градоначелник Новог Сада Игор Павличић, директор ЈКП Паркинг сервис Иван Ферко и представница изабране пројектне организације "Машинопројект Копринг" а.д. Београд Јулија Лазић.

- Проблем паркирања један је од важнијих у Новом Саду, а ми смо предузели неопходне припреме како би се он у наредном периоду решавао. Пројекат подземне гараже је капитална инвестиција за чију реализацију су потребна велика финансијска средства. Идеја нам је била да проширимо пешачку зону у Новом Саду на простору Трга Републике и Рибље пијаце, да то буде мултифукционалан простор, а да се испод изгради подзема гаража. ЈКП Паркинг сервис било је задужено да обезбеди израду главног пројекта. На нама је да се у будућности одреди начин финансирања, а с обзиром да имамо готов пројекат можемо да се обратимо и европским фондовима који су нам много ближи због добијања статуса кандидата за приступање Европској унији – нагласио је градоначелник Павличић.

Простор Трга Републике и Рибље пијаце је добрим саобраћајним везама ослоњем на улазне градске правце из смера аутопута Београд – Суботица и правца који води из Петроварадина и преко Друмско железничког моста. Подземна гаража је планирана према важећим прописима и стандардима, као и актуелним светским трендовима и искуствима. Замишљена је као јавно паркиралиште са контролисаним улазима и излазима, са укупном развијеном површином од непуних 14.000 м² и укупним капацитетом од 408 аутомобила. Простор је подељен у 4 полунивоа, на дубинама од -4.71м, -6.26м, -7.81м и -9.36м у односу на апсолутну коту терена на простору Трга Републике. У гаражу се приступа путем две двосмерне рампе са прописаним ширинама и нагибима и то из правца продужетка Шумадијске улице као и из Улице Жарка Васиљевића. Улазне зоне су пројектоване да се опреме савременим контролним системима и индикаторима наплате, рампама као и пунктовима за мануелну наплату и контролу улаза и излаза. На свим улазима пројектовани су сигнални уређаји за приказ броја слободних паркинг места. Објекат гараже је опремљен свим потребним инсталацијама као и потребним бројем противпожарних надземних улаза и излаза за кориснике, као и интервентним коридорима. Објекат има централни технички блок у којем су смештене груписане инсталационе просторије, има физичку сигурносну контролу, системе видео мониторинга, који се прате из једне просторије, као и системе алтернативног напајања у случају нестанка електричне енергије. Пројекат предвиђа најмодернији систем подземне хидроизолације који спада у ред једног од најбољих светских производа у овој области.

Објекат гараже је само један део амбициозног пројекта реконструкције Трга Републике и градње потпуно новог комплекса Рибље пијаце, са садржајима који имају модерне пијаце које се лако претварају у градске тргове, а у складу са решењем које је одабрано на Конкурсу за Идејно архитектонско урбанистичко решење који је расписало ЈП „Завод за Изградњу града“ Нови Сад 2008. године.

 

Нови Сад, 26. април 2012. године