Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН ЕДУКАТИВНИ ФИЛМ "СУПСТАНЦУ НА ДИСТАНЦУ"

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствоваo je промоцији едукативног филма "Супстанцу на дистанцу" који је намењен младима узраста 13-18 година, у циљу скретања пажње на последице које настају приликом злоупотребе алкохола и најраширенијих психоактиних супстанци код младих.

- Овај филм је настао у оквиру истоименог пројекта, сарадњом Комисије за борбу против дрога Града Новог Сада, Института за јавно здравље Војводине и удружења грађана " Chill-out ", уз подршку Градске управе за здравство - изјавио је проф. др Александар Кираљ и додао - овим филмом желели смо да укажемо на предрасуде у вези са злоупотребом алкохола и дрога, и да дамо одговоре на најчешће дилеме, упутимо на стручњаке и установе које помажу младима у лечењу зависности од психоактивних супстанци, подстакнемо на конструктивну организацију слободног времена и активно решавање проблема.

Поред стручњака, психијатара и психолога из здравствених и образовних установа у филму учествују и истакнути спортисти Владимир Грбић, Нађа Хигл и Ивана Шпановић. Према речима др Снежане Укропина из Института за јавно здравље Војводине едукативни филм је, уз акредитовану обуку наставника и професора за коришћење и вођење дискусије, намењен ученицима 7. и 8. разреда основних школа и ученицима средњих школа у Новом Саду.

На манифестацији су проглашени и победници конкурса за израду кратке аматерске форме филма „Супстанцу на дистанцу“, у категорији ученика основних школа, средњих школа и студената. Жири у саставу три професора члана Комисије за борбу против дрога Града Новог Сада, три лекара спец. социјалне медицине Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине, продуцента едукативног филма и по два вршњака, у конкуренцији 20 пристиглих радова, изабрао је победнике: у категорији завршних разреда оснвних школа – Јелена Тасић, Андреј Трифковић и Илија Делић из ОШ „Михајло Пупин“; у категорији средњошколаца – Тибор Варга, Давид Алић, Зоран Радуловић и Растко Илић из Средње школе за дизајн „Богдан Шупут“; и у категорији студената – Соња Булатовић, Татјана Максимовић, Бранислава Добраш, Марија Радовановић, Миа Јурекић, Милица Миланов и Николина Бабић – студенти Основних академских студија специјалне рехабилитације Медицинског факултета у Новом Саду.


Нови Сад, 26. април 2012. године