Читај ми

ПРАВИЛНА ИСХРАНА ЗА ДОБРО ЗДРАВЉЕ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је свечаној приредби коју у оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране" организују Институт за јавно здравље Војводине и Управа за здравство Града Новог Сада. Том приликом у Свечаној сали Градске куће изложени су цртежи пристигли на конкурс „Правилна исхрана за добро здравље“, а ауторима најуспешнијих ликовних и литерарних радова додељене су награде.

- Пре неколико деценија није се говорило о здравој храни. Повећање броја становника и свеукупни развитак у свету, допринео је употреби вештачког ђубрива, пестицида, а данас имамо и генетски модификовану храну. Зато се сваке године у октобру трудимо се да деци укажемо на значај правилне исхране, колико им је оброка потребно и шта све они треба да садрже.  Стицање здравих навика, од најраније животне доби, најбољи је вид превенције против болести и од велике је важности за формирање здравог организма - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

На конкурс за ликовне и литерарне радове за децу школског и предшколског узраста на тему „Правилна исхрана за добро здравље” пристигло је 704 ликовних и 47 литерарних радова. Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват доделио је награде ауторима пет групних и 10 појединачних радова који су према мишљењу жирија ове године били најуспешнији. Уметнички програм „О здравој храни“ извела су деца из вртића „Калимеро“ Предшколске установе „Радосно детињство“ .

Национална здравствено - промотивна кампања "Октобар, месец правилне исхране"  реализује се на територији Републике Србије од 2001. године, са циљем информисања најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицања знања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.
У Новом Саду, активности у оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране“ реализује Институт за јавно здравље Војводине, под покровитељством Градске управе за здравство и то од 16. октобра, Светског дана хране, па до 8. новембра, Европског дана правилне исхране. Према речима др Оље Нићифоровић Шурковић циљ овогодишњих активности је поред едукације о принципима правилне исхране, да се укаже на значај угљених хидрата за здравље.

-И ове године обезбедили смо едукативни материјал за децу, наставнике, учитеље и васпитаче. Такође, у оквиру кампање, поред спроведеног конкурса, вршимо и едукацију за здравствених радника, као и демонстрацију припреме оброка, по принципима правилне исхране у вртићима и школама- изјавила је др Оља Нићифоровић-Шурковић

Нови Сад, 29. октобар 2014. године