Читај ми

ПОТПУНА ОБНОВА ОБЈЕКТА МАЂАРСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БИЋЕ ЗАВРШЕНА НА ЈЕСЕН

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор обишли су радове на комплетном реновирању Мађарског културног центра „Петефи Шандор“, у које је Град Нови Сад уложио 110 милиона динара. Том приликом званичници су нагласили да је за очување мађарског националног идентитета од великог значаја и што је Културни центар, одлуком Скупштине Града Новог Сада, постао део мреже градских установа културе.

- Волим Нови Сад који је довољно велики да прими све, а опет на леп начин мали, да се сви познајемо. Разноликост нас спаја, поштовање другог и другачијег је ствар цивилизацијских вредности, али и кућног васпитања. Иштван Пастор је одговоран политичар и држављанин Србије и захвалан сам му што је присуствовао обележавању историјских догађаја који нису лаки за мађарски народ. Војвођански Мађари су гарант добрих односа Србије и Мађарске која је најачи заступник Србије у Бриселу. Мађарска нам је дала и складиште за природни гас, а нема веће помоћи у оваквим околностима, она директно доприноси нашој националној и економској безбедности. Савез војвођанских Мађара нас десет година подржава на нивоу Града, они су гласали за подизање споменика Краљу Петру Првом, па зашто је проблем да ми признамо да је било невиних жртва 1944. и 1945. године, не улазећи у појединачна имена. Да је била и само једна невина жртва, заслужује обележје и сматрам да је то прави патриотизам. Мени, као унуку погинулог партизана, не знам ко може да држи морално предавање – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Захваљујући подршци Града Новог Сада Мађарски културни центар „Петефи Шандор“ пре две године добио је нови објекат у дворишту поред постојећег у Улици Јожефа Атиле. То је била прва фаза реконструкције, а сада се изводе радови на реконструкцији великог објекта. Радовима је обухваћен цели објекат, нето површине 1151,27 м2, a укупне бруто површине 1721,08 м2.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да нови статус Културном центру омогућава сигурно функционисање уз буџетску подршку. Он је рекао да су, захваљујући подршци Града, успешно саниране електоинсталације и поправљен сат на Католичкој цркви на Телепу.

- Посебно ме радује што су створене техничке и административне претпоставке да отпочну радови на подизању споменика невиним жртвама рата 1944. и 1945. године, јер то је вредносно, цивилизацијски и морално значајан пројекат. Одабран је извођач за прву фазу радова и очекујемо да све буде завршено на јесен ове године – истакао је Иштван Пастор.

Након обиласка радова на реновирању Мађарског културног центра, Пастор и Вучевић су посетили и Студентски дом „Европа“ - Európa Kollégium који се налази у непосредној близини тог културног центра на Телепу, а који је, према речима Иштвана Пастора, посебно значајан јер тамо живе мађарски студенти Универзитета у Новом Саду.

- Стратешки интерес је да нам деца остану овде и да допринесу општем бољитку – закључио је Пастор.

Нови Сад, 21. јун 2022. године