Читај ми

ПОТПИСАН ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ЈАВНА КОМУНАЛНА И ДРУГА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА ГРАДА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Новог Сада Зоран Радосављевић потписали су Посебни колективни уговор за јавна комунална и друга јавна предузећа Града Новог Сада.

- Данашњим потписивањем Посебног колективног уговора дајемо правни оквир за несметано функционисање предузећа чији је Град оснивач. Наш циљ је да обезбедимо стимулативне услове за рад и да сваки запослени добије адекватну формално правну заштиту. Захваљујем се представницима Синдиката који су допринели томе да социјални дијалог буде на високом нивоу и што заједничким залагањем развијамо конструктивну комуникацију и у ситуацијама када наилазимо на потешкоће. Само у таквом дијалогу можемо заједнички решавати проблеме који трају деценијама и који сада кулминирају, а ситуација је управо најтежа у сектору јавно-комуналних предузећа. Проблеми у јавним предузећима нису лако решиви, а видећемо да ли ће међу свима онима који чине власт у Новом Саду бити политичке воље да се храбро приступи том изазову, где је неминовна сарадња са синдикатима. Град Нови Сад ће увек настојати да у комуникацији са представницима синдиката негује социјални дијалог, да саслуша све предлоге, критике и сугестије пре него што донесе важне одлуке које се тичу права и обавеза запослених у градским фирмама, управама и установама - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да од Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Новог Сада и у будућности очекује искрен и партнерски однос, какав је био и до сад.

- Задвољство ми је што је Колективни уговор овог пута закључен на најлакши и најефикаснији начин до сада. Сви се сећамо штрајкова и захтева Синдиката из претходних година за поштовање основних права радника, а ове године смо захваљујући огромном разумевању градске власти брзо и на добар начин, кроз квалитетан социјални дијалог, дошли до договора. Једини пут за решавање проблема насталих дугогодишњом лоше вођеном политиком у јавно-комуналном систему града јесте улагање заједничког труда и рада којима се превазилазе сви изазови. Сигуран сам да ће Град као оснивач, у сарадњи са Синдикатом произвести резултат користан за све грађане Новог Сада, као и радника запослених у јавним-комуналним предузећима -  рекао је председник Синдиката Зоран Радосављевић.

Колективним уговором уређују се права, обавезе и одговорности запослених из радног односа у јавним комуналним и другим јавним предузећима, чији је оснивач Град Нови Сад, као и међусобни односи учесника Колективног уговора, а закључује се на годину дана.

Нови Сад, 26. април 2013. године