Читај ми

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ЛОКАЛНЕ МРЕЖЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ И ПОДРШКУ ЛГБТ ОСОБАМА

Помоћник градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је потписивању Меморандума о сарадњи Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама. Она је у име Града Новог Сада потписала Меморандум са више институција и организација на територији Града. Градска управа има улогу координатора Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама.

Чланови Локалне мреже су локалне установе социјалне и здравствене заштите, полиција и тужилаштво, органи локалне самоуправе и Аутономне Покрајине Војводине, Национална служба за запошљавање, филијала за Град Нови Сад, Канцеларија за младе Града Новог Сада,  Заштитник грађана Града Новог Сада и организације цивилног друштва.

- Потписивањем овог Меморандума настојимо да бољом координацијом релевантних чинилаца спречимо дискриминацију и омогућимо адекватну заштиту права људи. Обавеза државних органа и цивилних организација је да предузму све могуће мере превенције, а када је реч о дискриминацији особа по било којем основу, најбољи начин да се то спречи јесте едукација која би предупредила стварање предрасуда. Недовољна или лоша информисаност доприноси стварању предрасуда на основу којих и настаје дискриминаторско понашање - рекла је Љиљана Коковић и додала да национална, верска, политичка, сексуална и друга опредељења не смеју имати утицаја на третман људи у било којој сфери живота јер људска права важе за све људе без изузетка.

Александра Гавриловић је у име организације „Лабрис“ изразила задовољство због потписивања Меморандума, јер се, како је истакла, ЛГБТ особе свакодневно суочавају са дискриминацијом.

- Ово је изузетно важан корак који може конкретно да помогне да се смањи дискриминација за особе ове популације чији је свакодневни живот  испуњен дискриминацијом, вређањима и честим физичким нападима. Оснивање локалних мултисекторских мрежа и укључивање различитих актера је само један од корака ка унапређењу поштовања људских права у Србији. Унапређење положаја ЛГБТ особа у локалним заједницама је први корак ка стварању друштва без разлика у коме ће насиље бити сведено на најмању могућу меру - рекла је Александра Гавриловић.

Поред Београда и Панчева, Нови Сад је трећи град у Србији у којем је Меморандум потписан, а тај пример ће следити Суботица, Крагујевац, Ниш и Нови Пазар.

“Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији” је двогодишњи пројекат намењен унапређењу људских права ЛГБТ особа, који стимулише политички дијалог и примену међународних и европских стандарда у тој области. Пројекат спроводи Организација за лезбејска права „Лабрис“ уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој.

Нови Сад, 23. децембар 2016. године

.