Читај ми

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА ЕУ ИНФО КУТКА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт потписали су Меморандум о разумевању којим је исказана намера да Град Нови Сад и Делeгација ЕУ у Србији заједнички отворе Информациони кутак Европске уније у Новом Саду. ЕУ ИНФО КУТАК у Новом Саду представљаће део комуникационих активности Делегације у Србији, с циљем да унапреди познавање Европске уније у директном контакту са становницима и посетиоцима Новог Сада, уз активну подршку градских власти. Након потписивања Меморандума, градоначелник Милош Вучевић уписао се у посебни рукопис под називом „Приступање ЕУ: Ново поглавље у српској историји“, а потписници су затим заједно посетили ЈП „Завод за изградњу града“ где се налази ГИС центар са ГИС системом, који представља један од успешно реализованих пројеката који је финансирала Делегација Европске уније у Републици Србији.

- Поносни смо на то што је Делегација Европске уније у Србији препознала управо Град Нови Сад као локалну самоуправу која ће као поуздан партнер, представљати једну од карика у ланцу придруживања Србије ЕУ. Овај ЕУ инфо-кутак у нашем граду само је први у низу корака које ћемо као Град предузети у циљу промовисања вредности и квалитета Европске уније, а које ће Србија и Нови Сад добити у поступку преговора и придруживања – рекао је градоначелник и додао да ће Град у наредном периоду настави да негује сталну и отворену комуникацију са Делeгацијом ЕУ у Србији и да ће бити још активнији у аплицирању за пројекте које финансира Европска унија.

Намера је да се ЕУ ИНФО КУТАК током 2014. године отвори на адреси Булевар Михајла Пупина 17, где ће се директно пружати информације становницима и посетиоцима Новог Сада о свим питањима која се тичу функционисања Европске уније и сарадње Србије и држава чланица ЕУ.

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Мајкл Давенпорт рекао је да грађане Србије у наредних неколико година очекује важан референдум о Европској унији и да је зато овај вид информисања од великог значаја. Тиме ће становници Новог Сада имати увид у комплетне и поуздане информације, укључујући и одговоре о томе које ће све могућности и предности чланство донети, посебно у области економије, регионалног развоја, пољопривреде, науке и образовања. - Велико ми је задовољство што нову иницијативу, да отварамо ЕУ инфо-кутак ван престонице, започињемо управо потписивањем овог Меморандума у Новом Саду. Све похвале упућујем градској власти, на челу са градоначелником Вучевићем, што је брзо и ефикасно реаговала на ову нашу иницијативу – рекао је Давенпорт и додао да ће ЕУ инфо-кутак отворити врата током текуће године.

Нови Сад, 21. март 2014. године