Читај ми

ПОСТАВЉЕНА ГНЕЗДА ЗА МРЕШЋЕЊЕ СМУЂА НА ДУНАВЦУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и в.д. директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић постављали су гнезда за мрешћење смуђа на Дунаву код Черевићке скеле. Тиме је ЈВП „Воде Војводине“, у сарадњи са Градом Новим Садом, удружењима грађана и љубитељима спортског риболова наставило овогодишњу акцију заштите рибљег фонда.

- Данас ће бити постављено око 90 гнезда за мрешћење смуђа, за чувеног „дунавског барона“, на више места уз обалу Дунава, на подручју Новог Сада и околине. Средства за израду гнезда обезбедило је ЈВП „Воде Војводине“, а направили су их чланови Удружења грађана „Черевићка скела“ у Футогу и удружења „Шаран" Петроварадин и „Дунав" Сремски Карловци. Настављамо са акцијом заштите рибљег фонда и молим све да чувамо природу и не уништавамо оно што имамо. Имаћемо још пуно акција заједно са предузећем „Воде Војводине“ и то на Бегечкој јами, на Шодрошу, петроварадинском дунавцу који исто треба да се одмуљи и борићемо се против рибокрадица и свих оних који уништавају наше природне ресурсе и богатство – рекао је градоначелник Вучевић.

Вршилац дужности директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић се захвалио Граду Новом Саду који подржава акције тог предузећа.

- Циљ нам је да занављамо рибљи фонд и хвала нашим рибочуварима на свим активностима које предузимају, како би се спречила крађа рибе. Донели смо одлуку да проширимо број рибочувара тако што ћемо ангажовати волонтере, за које ће нам гарантовати њихова спортска удружења – истакао је Кружевић. Том приликом, он је замолио градоначелника Вучевића да прихвати да постане први волонтер и потом му уручио волонтерску значку са редним бројем 1 и његовом легитимацијом.

Председник Удружења „Черевићка скела“ Бојан Топалски је истакао да ће на потезу Футога, Сремских Карловаца и Петроварадина бити постављено чак 90 гнезда за смуђа која ће бити контролисана и редовно обилажена, јер је циљ повећање рибљег фонда Дунава који је у знатној мери десеткован.

Нови Сад, 31. март 2021. године