Читај ми

ПОСТАВЉЕН ДЕФИБРИЛАТОР У ЛУЦИ НОВИ САД

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват обишао је Луку Нови Сад где је постављен Аутоматски екстерни дефибрилатор (АЕД), уређај који испоруком електричног шока може бити од пресудног значаја током првих минута након изненадног срчаног застоја. Догађају су присуствовали и директор Луке Нови Сад проф. др Александар Милованчев као и директор Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Богдан Живановић.

- Ово је петнаести дефибрилатор који је постављен у Новом Саду. Наш стручни колегијум изабрао је да Лука Нови Сад, која има преко 1700 запослених буде снабдевена овим значајним уређајем. Поносни смо на Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад који је  извршио обуку запослених у Луци Нови Сад. Ови апарати су потпуно сигурни за употребу јер електрични шок неће бити испоручен уколико апарат није препознао одговарајући ритам. Сигурно је да настављамо са овом акцијом и током следећих година јер је то неопходно овако великом граду као што је Нови Сад – нагласио је проф. др Золтан Хорват.

Проф. др Александар Милованчев захвалио се Градској управи за здравство и градоначелнику Милошу Вучевићу што су изабрали да Лука Нови Сад буде место на којем ће се поставити овај апарат.

- Дефибрилатор је постављен на видном месту и желим да се захвалим и запосленима у Заводу за хитну медицинску помоћ који су едуковали наше раднике да рукују овим апаратом. Аутоматски екстерни дефибрилатори су обавезни у цивилизованом свету јер спасавају људски живот – истакао је проф. др Александар Милованчев.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Нови Сад др Богдан Живановић нагласио је да Аутоматски екстерни дефибрилатори могу бити коришћени како од стране медицинског особља тако и од стране лаика који су прошли обуку у Заводу за хитну медицинску помоћ. Он је додао да је Завод за хитну медицинску помоћ током године учествовао у пројекту Града Новог Сада и да су том приликом едуковали више од 500 предшколаца.

- Током следеће године план је да едукујемо и средњошколце, а крајњи циљ је да сви Новосађани знају да рукују овим апаратом. Битно је да се реагује одмах и пружи прва помоћ до доласка екипе ХМП. АЕД су мали, батеријски апарати, врло једноставни за употребу. Активирају се притиском на дугме када након анализе срчаног ритма дају јасна гласовна упутства на српском језику која спасиоца воде кроз читав поступак реанимације – рекао је др Богдан Живановић.

На територији Новог Сада, од 2008. године постављено је укупно 15 апарата и то на најфреквентнијим местима у граду, у Градској кући, згради Суда, на Спенсу, Штранду, Железничкој станици, Лиманској и Футошкој пијаци, на Стадиону „Карађорђе“, Градском гробљу, Медицинском факултету, Факултету техничких наука, у ЈКП „Информатика“,  Културном центру Новог Сада, Заводу за здравствену заштиту студената и данас у Луци Нови Сад.

На свим местима где су апарати постављени запослени су прошли обуку која подразумева препознавање случајева изненадног срчаног застоја, правилне реакције спасиоца, правилно позивање службе ХМП, као и начин употребе самог апарата.

Нови Сад, 30. децембар 2015. године