Читај ми

ПОСТАВЉЕНЕ ТАБЛЕ ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА НА ЛИМАНУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствовао је постављању информативних табли за слепе и слабовиде у Дому здравља "Лиман". Ове табле је донирао "Lions Club Neoplanta", са циљем да помогне слепим и слабовидим особама у лакшем сналажењу и кретању кроз ову здравствену установу. У Дому здравља "Лиман" су постављене четири табле – на главном улазу и на сваком спрату, код лифта а постављању је присуствовала и Неза Ђуркић из Савеза слепих Војводине која је демонстрирала употребу ових информативних табли и на основу упутстава са ње обишла први спрат објекта на Лиману.

- Град Нови Сад непрестано ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом, како би им јавне институције биле приступачније. Ово је тек почетак и ја се надам да ћемо и у осталим здравственим установама успети да обезбедимо не само табле за слепе и слабовиде, већ и прилазе како би особе са инвалидитетом могле да лакше остваре здравствене услуге - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ.

Град Нови Сад у сарадњи са Домом здравља "Нови Сад" у последњих неколико година посебну пажњу посвећује приступу објектима и опремању ординација за особе са инвалидитетом. Осим акција које су организоване за особе са инвалидитетом, поправљају се и граде приступне рампе, отклањају баријере у кретању кроз објекте и амбуланте, а набављен је и гинеколошки сто за жене са инвалидитетом.

"Lions Club Neoplanta" је основан 2008. године у Новом Саду као огранак међународне хуманитарне организације "Lions Club International". Једна од најбитнијих активности клуба је помоћ слепим и слабовидим особама, превенција дијабетеса, као и директна финансијска помоћ земљама и подручјима погођеним природним непогодама и катастрофама а председник овог клуба Ранко Антонић истакао је да ће овакве табле у наредном периоду бити постављене у свим установама и у другим јавним институцијама у граду.

Нови Сад, 16. децембар 2011. године