Читај ми

ПОСЕТА МИНИСТРА КУЛТУРЕ НОВОМ САДУ КАО ПОДРШКА ГРАДУ НОВОМ САДУ ЗА ЕПК 2021

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је министра културе и информисања Владана Вукосављевића у Градској кући. Теме састанка су биле везане за подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021, затим за обележавање 100 година од присаједињења Војводине Србији, као и за свеукупну подршку Министарства ресорној градској управи.

Том приликом, градоначелник је заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и покрајинским секретаром за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирославом Штаткићем примио представнике Панела независних експерата Европске комисије, који ће одлучивати о томе да ли ће Нови Сад постати Европска престоница културе 2021. године, а то су Стив Грин, Сузана Жилич Фишер и Глорија Лоренцо Леронес. Они су данас у посети Новом Саду, а њихови домаћини су члан Градског већа за културу Далибор Рожић и председник Организационог одбора Нови Сад 2021 Немања Миленковић, као и други чланови тима Нови Сад 2021.

Након састанка у Градској кући градоначелник Милош Вучевић и министар Владан Вукосављевић су посетили Матицу српску.

- Ја не могу да сакријем једно велико и искрено задовољство данашњим дешавањима у Новом Саду, а ту пре свега мислим на посету министра Вукосављевића. Након више састанака које смо данас одржали, посета нашој најзначајнијој установи културе Матици српској је крунски сусрет представника културе у нашем граду. Министарство културе и информисања недвојбено подржава Нови Сад као кандидата за Европску престоницу културе, а ми смо у претходном периоду просто вапили за тим. Међутим, сада можемо да кажемо да имамо министра у Влади који разуме колико је та кандидатура значајна, не само за Нови Сад, него за целу државу Србију. На састанку у Градској кући је и председник Покрајинске владе Игор Мировић исто наступио и рекао да и Покрајинска влада у пуном капацитету подржава ту кандидатуру, а охрабрен сам и оним што сам чуо на састанку у Матици Српској, јер се уочава добра сарадња и обострано разумевање Министарства културе и информисања и те установе културе – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар Владан Вукосављевић рекао је да је оптимиста и да се нада позитивном исходу везаном за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021.

- Данас смо узели учешће у два важна догађаја. Прво смо разговарали са Комисијом која одлучује о статусу ЕПК за 2021. годину, где је Нови Сад у самом финалу и ми смо њеним члановима предочили снажну подршку Министарства културе и Владе Србије у том процесу. Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да помогнемо, како у виду техничке и финансијске помоћи, тако и организационе и програмске. Надам се да смо успешно утицали на то да се њихова, иначе добра слика о Новом Саду, учврсти и мало узнапредује. Други важан догађај је свакако посета Матици српској, јер је то темељна установа српске културе, темељ и основ српске традиције и у будуће ће држава посебно водити рачуна о тој установи која има 190 година непрекинуте традиције – рекао је министар Вукосављевић.

Председник Матице српске Драган Станић захвалио се на посети и истакао да је данас значајан дан за Матицу српску, која је угостила чланове Европске комисије и да се нада да ће информације одатле позитивно утицати на коначну одлуку о избору Новог Сада за ЕПК 2021, а нагласио је и да је посета министра више него охрабрујућа за Матицу српску.

Нови Сад, 29. септембар 2016. године