Читај ми

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић данас је заједно са делегацијом Привредне коморе Србије, на челу са председником Жељком Сертићем, и члановима Привредног савета града Новог Сада одржао састанак у Градској кући. У настојању да Привредна комора постане функционални сервис привредника, они су у непосредном разговору детаљно сагледали могућности интензивирања сарадње града и Привредне коморе Србије, као и ситуацију у области привреде на нивоу града, а након тога су се упутили у обилазак више привредних субјеката у граду.

-Данас смо одржали састанак са представницима Привредне коморе Србије, а након конструктивног разговора, упутили смо се да на лицу места видимо како функционишу разни привредни сектори и предузећа у граду. На састанку су представници Привредне коморе Србије представили члановима Привредног савета града Новог Сада свој план рада који ће спроводити у наредном периоду, са акцентом на реалне околности са којима се привредници сусрећу и на које би евентуално требало утицати – рекао је градоначелник Вучевић и истакао да улога градске адмистрације првенствено треба да буде омогућавање директног дијалога и непосредног разговора Привредне коморе Србије и предузећа из Привредног савета града, као и свих других привредних субјеката.

Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић рекао је да је неопходна синхронизована активност локалних самоуправа и те институције, са много више едукације, систематичног рада на решавању проблема и заједничких активности према највишим државним органима.

-Важно је што смо данас истовремено разговарали, с једне стране, са највишим представницима Града, и с друге стране, са члановима Привредног савета, јер само обједињено деловање и заједничко превазилажење проблема представљају прави пут који обезбеђује привредни просперитет – рекао је Сертић и додао – Кроз акције Привредне коморе Србије артикулишу се конкретни интереси привреде ка националним органима и ми тежимо томе да подржимо све градове који имају висок степен отворености ка развоју привреде и који су свесни важности привреде за свакодневно функционисање града, а све то кроз синхронизаован рад и заједничке акције.

Након састанка у Градској кући, градоначелник је заједно са делегацијом Привредне коморе Србије обишао и Пословни инкубатор који представља јединствен концепт пословне инфраструктуре и простор за развој предузетничких подухвата претежно у информационо-комуникационим технологијама у граду, а који функционише као резултат споја сарадње јавног и приватног сектора. Након тога, они су се упутили у обилазак компаније Уједињене српске пиваре, која је чланица „Heineken group“ и том приликом упознали се са концептом рада те фабрике која је као једна од најсавременијих пивара у региону, са годишњом производњом пива од 500 хиљака хектолитара, увела највише стандарде рада.

Након што су се упознали са плановима за развој и иновативним идејама које ти привредни субјекти планирају да реализују у будућности у Новом Саду, делегација Привредне коморе Србије заједно са градоначелником обишла је и приградско насеље Кисач где је одржан састанак у Клубу пољопривредника Кисача, са привредницима тог насеља, као и привредницима из Руменке и Степановићева. Градоначелник је на састанку поздравио мале привреднике и нагласио да ће они увек у Граду имати подршку и поузданог партнера, као и да је овај вид комуникације и размене искустава и један вид борбе против неефикасне бирократије. Он се осврнуо и на резултате постигнуте након његове посете привредницима са Ченеја, Пејићевих салаша и Петроварадина, који су већ осетили подршку у решавању проблема кроз конкретна решења.

- Реална подршка за правна лица, пореске обвезнике који послују на територији града постоји од локалног до републичког нивоа. Све проблеме који спадају у ингеренције Града трудимо се да решавамо у што краћем року, а томе много доприносе ове - више него корисне, отворене дискусије и дијалог - рекао је градоачелник и најавио, да ће са ребалансом буџета средином године, највероватније бити донета нова Одлука о градској управи како би се створили законски услови да трома администрација почне другачије да функциоише и да буде на суштинској услузи грађанима.

Председник ПКС Жељко Сертић истакао је да је од велике важности ефикасна примена механизама подршке домаћој привреди и привредницима кроз делатности те институције.

- Данас смо чули привреднике и у директном контакту се упознали са проблемима у њиховом пословању. Надам се да смо успели да пренесемо поруку да је Привредна комора суштински сервис привредницима, малим предузећима и микрофирмама. Привредници са својим захтевима треба да иступају удруженим снагама уз дефинисане циљеве, држава мора да креира амбијент и услове за побољшање савремене производње, а Привредна комора Србије и локална самоуправа су у том процесу својеврсни посредници и глас привреде – закључио је Сертић.

Нови Сад, 10. март 2014. године