Читај ми

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ ПОВОДОМ 7. ЈУЛА - ДАНА УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ

 

Поводом 7. јула - Дана устанка народа Србије шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић положио је венце на Спомен гробљу у Новом Саду, а затим и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју. Церемонији полагања венаца присуствовали су и представници Градског одбора Савеза удружења бораца НОР-а, представници Војске Србије и организација Резервних војних старешина Града Новог Сада.

- На данашњи дан oбележавамо годишњицу од устанка у борби против фашизма, значајног датума у историји Србије - изјавио је шеф Кабинета градоначелника Новог Сада и додао да Србија и Град Нови Сад стоје на темељима антифашистичке борбе чврсто опредељени да се фашизам као идеологија никада више не понови.

Дан устанка обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда 7. јула 1941. године на Ивањдан, када је код Крупња у Белој Цркви Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Овај празник се данас обележава у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Нови Сад, 7. јул 2014. године