Читај ми

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ МОДЕ И ДИЗАЈНА СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић и члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски присуствовали су конференцији за новинаре поводом предстојећег Интернационалног фестивала моде и дизајна „Serbia Fashion Week“ који ће бити одржан од 6. до 11. априла у Мастер центру Новосадског сајма.

-Изражавам велико задовољство због тога што се „Serbia Fashion Week“ одржава по шести пут и нагласио да Градска управа за културу подржава ову манифестацију и наставиће то ради и у будућности, поготово због тога што је реч о манифестацији која на најлепши могући начин проноси име Новог Сада како у земљи, тако и иностранству. „Serbia Fashion Week“ представља фестивал од изузетног значаја зато што сматрамо да мода представља врхунску уметност и културу и у развијеним земљама заузима посебно место, а потребно је уложити заједничке напоре да ту позицију заузме и код нас. „Serbia Fashion Week“  је такође битан сегмент апликације за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе, као један од фестивала који осим што промовише културу, подстиче и креативну индустрију и као такав је изузетно битан- рекао је Вања Вученовић.

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски рекао је да се „Serbia Fashion Week“ за врло кратко време позиционирала као манифестација од значаја за Град Нови Сад, јер захваљујући њој у Нови Сад долазе бројни дизајнери из света, туристи из Србије и региона и представници угледних медија.

-Са друге стране представници „Serbia Fashion Week-a“  и поједини дизајнери из Новог Сада и Србије оставили су запажене утиске у центрима моде – у Паризу и Њујорку, што све заједно утиче на то да се на овај начин промовише Нови Сад. Посебно бих истакао посвећеност младима који имају могућност да представе своје радове, али и да се упознају са могућностима едукације на познатим факултетима из ове области. Ту су такође и предавања о трендовима у промоцији моде што је  веома важно у условима хиперпродукције, када је за успех на тржишту важна креативност не само у дизајну, већ и у приступу тржишту- рекао је мр Горан Сечујски.

Прeдсeдница Фeстивaлa и Нaциoнaлнe кoмoрe зa мoду Србиje Свeтлaнa Хoрвaт захвалила је Граду на снажној подршци без које не би било могуће организовати тренутно наш највећи фестивал овог типа имајући у виду број учесника, ревија и посетилаца по којем је наша земља постала позната у свету.

-Интернационални фестивал моде и дизајна угостиће више од 50 светских и домаћих модних дизајнера током свог пролећног издања. Најтраженији светски модни дизајнери из Холандије, Немачке, Француске, Италије, као и многи други представиће свој рад на бројним ревијама, док ће домаћу модну сцену у најлепшем издању представити Јелена и Светлана Проковић, Бата Спасојевић, Младен Миливојевић Барон, Бошко Јаковљевић, Сузана Перић, Тијана и Мила Поповић, Марија Шабић и многи други. Оно што издваја „Serbia Fashion Week“ од многих Недеља моде јесте велика могућност коју пружа домаћим дизајнерима, а која се односи на представљање српске моде широм света- рекла је Светлана Хорват и додала да највећа модна манифестација региона добија нови сегмент – „Serbia Fashion Film Festival“ који ће уједно бити и први интернационални фестивал модног филма на Балкану.

Конференцији за новинаре је присуствовао и један од наших истакнутих дизајенара Бата Спасојевић који је том приликом захвалио што је „Serbia Fashion Week“  препознала његов рад и омугућила му да своју колекцију „Hard Angel“ представи на недавно одржаној њујоршкој Недељи моде на којој је постигао запажен успех, а која ће бити представљена и нашој публици.

Нови Сад, 30. март 2016. године