Читај ми

ПОЧЕО САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА И ПЛАНИРАЊА КАРИЈЕРE

Помоћник градоначелника Новог Сада Иван Силер присуствоваo je отварању Сајма запошљавања и планирања каријере који организују Град Нови Сад и Филијала Нови Сад Националне службе за запошљавање.

-Изузетно добра сарадња Града и филијале Националне службе за запошљавање је у претходном периоду  дала одличне резултате. Конкретно, у периоду од 2012. до 2016. године Нови Сад је за 13,79  посто допринео смањењу укупног броја незапослености на територији Републике Србије. Тај резултат не би био могућ без Акционог плана запошљавања вредног преко 135 милиона динара, који подразумева бројне активности, а реализује се преко Градске управе за привреду. Нови Сад активно ради на привлачењу инвеститора и отварању нових радних места што је свакако добра вест за све оне који желе да заснују породице или намеравају да остану да живе у Новом Саду- рекао је Иван Силер.

Директорка Филијале Нови Сад Националне службе за запошљавање Татјана Видовић истакла је да Град Нови Сад и филијала Националне службе за запошљавање данас организују 23. сајам запошљавња и планирања каријере.

-На сајму је присутно преко 60 послодаваца који су пријавили више од 1860 слободних радних места у медицинској, комерцијалној, трговачкој, електротехничкој, машинској, саобраћајној, графичкој и текстилној струци. По први пут на сајму су присутне и средње школе из Новог Сада које ће представити моделе програма за преквалификацију и доквалификацију. Сајмови су само једна од мера активне политике запошљавања у циљу смањења незапослености. На евиденцији у Новом Саду имамо 19 149 незапослених лица што је за 19,6 посто мање у односу на исти период прошле године. Такође, имамо повећање пријаве потребе за новим радним местима од стране послодаваца за 26 посто у односу на прошлу годину, а у односу на април то повећање је 49 процената. На смањење незапослености сигурно је утицао привредни раст и развој у Републици, као и мере које се реализују из покрајинских и локалних акционих планова запошљавања.

Највећу шансу да пронађу посао имају радници у производњи, службеници физичког обезбеђења, продавци, физички радници, возачи и магационери, а прилику ће добити и информатичари, шумарски инжењери, фармацеути, бравари, саветници у осигурању, комерцијалисти, кројачи, шивачи, кувари, месари, столари, електричари, оператери на ЦНЦ машинама, хигијеничари и  други.

Директорка центра за Социјални рад Нови Сад Добрила Чачија нагласила је да Центар има одличну сарадњу са Националном службом за запошљавање са којом је потписан Меморандум о сарадњи, и да су на овом сајму поједине кориснице Сигурне женске куће и корисници новчане социјалне помоћи пронашли посао.

Заменик директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић је истако да постоји одлична сарадња са филијалом у Новом Саду.

- Нова радна места на овом сајму резултат су дугогодишње и континуиране сарадње између локалне самоуправе, националне службе и послодаваца. Сугерисао бих младима да се све више усмеравају на информационе технологије, јер је то будућност, а Нови Сад је познат као лидер  у ИТ сектору- рекао је Драган Сикимић.

Нови Сад, 22. јун 2017. године