Читај ми

ПОЧЕО САЈАМ ПЧЕЛАРСТВА У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски отвориo je 4. Сајам пчеларства који, под покровитељством Града Новог Сада, организује Друштво пчелара ''Јован Живановић'' из Новог Сада. Сајам ће трајати три дана, представиће се преко 90 излагача, а културни програм броји 1700 учесника из наше земље и региона.

- Сајам пчеларства је презентација меда, опреме за пчеларство, али и културно-уметничких вредности. Град и на овај начин подржава пчеларе, јер је реч о грани у развоју и све је више оних који се баве производњом меда. Такође, бележи се раст извоза меда, посебно у земље Европске уније. Град је такође носилац пројекта ''Липов мед за одрживи развој дунавског микрорегиона'' који заједнички финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција – истакао је члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и пожелео успех свим учесницима Сајма пчеларства.

Према речима председника Друштва пчелара „Јован Живановић“ Миодрага Чупића то Друштво је носилац ознаке географског порекла липовог меда, како је објаснио, монофлорног меда који не постоји, са таквим садржајем поленових зрнаца, нигде у Европи.

- Циљ нам је да се на овом сајму сусретну произвођачи и потрошачи здраве хране и да подигнемо ниво знања наших потрошача о корисности меда и пчелињих производа – истакао је Чупић.

Манифестацији су такође присуствовали шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Маријана Дукић Мијатовић и саветник амбасадора Аустрије у Републици Србији Волфганг Вагнер.

Нови Сад, 11. април 2014. године