Читај ми

ПОЧЕО 34. ТЕСЛА ФЕСТ

Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва – Тесла фест, 34. по реду почео је данас, у Амфитеатру СПЦ „Војводина“ и траје до 15. октобра. На овогодишњем фестивалу биће приказано више од стотину иновација проналазача, предузетника, ученика и студената из Швајцарске, Републике Српске, Кине и Србије. На свечаном отварању манифестације присутне је поздравила чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и истакла да је Нови Сад данас, 123 године од презентације Теслиног система наизменичне струје, посвећен више него икада развоју науке и образовања.

- Обнављамо и реконструишемо школе, градимо нове. Вођени Теслином визијом да је моћ знања  од непроцењиве важности за сваког човека, инвестирање у развој науке и образовања поставили смо као један од најважнијих циљева, како на републичком, тако и на градском нивоу - изјавила је Дина Вучинић и додала – Тесла фест се одржава у граду који је центар информационих технологија, где је незапосленост на историјском минимуму, од 6,8 посто. На иницијативу градоначелника Вучевића и Владе Републике Србије, место на којем се налазимо, требало би да постане будући Национални центар за вештачку интелигенцију. У овом кварту се налази Универзитетски центар, Научно-технолошки центар и све је подређено науци и знању, а тако треба и да остане.

Она је Зорану Копањи, проналазачу из Новог Сада који је патентирао, произвео и пласирао на домаће и инострано тржиште машину за производњу кора за пите, доделила признање Светске организације за интелектуалну својину – WIPO, за најуспешнијег проналазача.

Први дан фестивала посвећен је  једном од највећих светских научника Милутину Миланковићу. Обележавајући 100 година од објављивања његове теорије о климатским променама организатори Тесла феста су уприличили изложбу и приказали филм о животу и делу тог научника.

Овогодишња међународна конференција о иновацијама и интелектуалној својини бавиће се иновацијама у функцији развоја малих и средњих предузећа и представити фирме које производе своје патенте.

Према речима организатора, фестивал има за циљ да афирмише и подстакне иновације и проналазаштво, да допринесе ширењу техничке културе и техничког стваралаштва,  посебно међу младима, а са крајњим циљем да допринесе бржој примени иновација и  проналазака у функцији привредног и технолошког развоја.

Нови Сад, 12. октобар 2020. године