Читај ми

ПОЧЕО 23. МЕЂУНАРОДНИ ВИДЕО ФЕСТИВАЛ „ВИДЕОМЕДЕЈА“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању 23. Међународног видео фестивала „Видеомедеја“ који ће трајати до 12. октобра. Фестивал се одржава на три локације и то у Музеју савремене уметности Војводине, у Малом ликовном салону и Кафе - галерији „Изба“, а сви садржаји су бесплатни за посетиоце. Фестивал организује Удружење за видео уметност „Видеомедеја“, а овогодишњи покровитељи фестивала су Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарство културе и информисања Републике Србије.

- Велико ми је задовољство што имам прилику да вас поздравим на отварању Међународног видео фестивала „Видеомедеја“, који се у Новом Саду одржава 23. пут. Ако неки културни програм траје, опстаје и развија се скоро четврт века онда можемо да будемо сигурни да он поседује квалитет и зато „Видеомедеја“, са правом важи за манифестацију од изузетног значаја за Град. Савремена видео уметност је веома динамична и атрактивна уметничка форма која изазива велико интересовање и зато смо поносни на овај Фестивал који нам пружа увид у могућност примене напредних технологија у актуелној светској уметничкој пракси. Поред тога, „Видеомедеја“ представља прилику за едукацију студената и свих оних који су заинтересовани за ову уметничку форму, као и за и афирмацију и повезивање младих уметника. Овај реномирани фестивал аудио-визуелне уметности из године у годину привлачи све више  уметника из свих крајева света који својим различитим уметничким визијама и дометима доприносе формирању неке врсте независне сцене која је веома значајна за публику која прати културну сцену- рекао је Далибор Рожић.

Овогодишњи такмичарски програм састоји се од три селекције - „Пројекције“, „Медијске инсталације“ и „Лунартис“. Музеј савремене уметности Војводине биће домаћин уметничким радовима из такмичарске селекције „Пројекције“. Медијске инсталације и интерактивни пројекти ће током сва три дана бити постављени у Малом ликовном салону. У Кафе-галерији „Изба“ посетиоци ће моћи да виде студентске филмове из такмичарске категорије „Лунартис“ који су стигли из престижних филмских академија широм света, радове домаћих аутора из селекције „Made in Serbia“, као и ВР (Виртуелна стварност) уметничке радове светски познатих аутора.

Нови Сад, 10. октобар 2019. године