Читај ми

ПОЧЕЛО УКЛАЊАЊЕ НЕЛЕГАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ У ПЕТРОВАРАДИНУ

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић присуствовала је уклањању нелегалне депоније у Петроварадину у оквиру пројекта унапређења животне средине. Она је том приликом истакла да Град Нови Сад за реализацију оваквих пројеката има велику финасијску подршку ресорног министарства.

- За овај пројекат смо од Министарства заштите животне средине добили 5 милиона динара, док је Град издвојио 4,7 милиона динара, што говори о томе да је уклањање депонија скуп посао. Зато сви као грађани морамо бити довољно свесни да свој отпад не одлажемо на неадекватана места, него да га однесемо на депонију. Oваквих и сличних депонија је сваке године све мање, захваљујући преданом раду ЈКП „Чистоћа“ - рекла је Мира Раденовић.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков је нагласила да су за уклањање дивље депоније обезбеђена средства путем конкурса Министарства заштите животне средине.

- У оквиру овог пројекта ће на на крају 2023. године бити уклоњено више од 900 оваквих и сличних дивљих депонија на територији Републике Србије. За претходне две и по године уложена су значајна средства, не само за пројекте уклањање дивљих депонија, него и за пројекте пошумљавања и замене индивидуалних ложишта еколошки прихватљивијим енергентима за које је издвојено више од 26 милиона динара - рекла је Сара Павков.

Директор ЈКП „Чистоћа“ Доналд Божић је истакао да ће нелегална депонија у Петроварадину бити у потпуности уклоњена у наредних 14 дана.

- ЈКП „Чистоћа“ свакодневно ради на уклањању малих депонија. Апелујемо на грађане да отпад одлажу на места предвиђена за то. Одлагање отпада на градску депонију је бесплатно и то је свакако најједноставнији начин одлагања отпада. Такође постоји и опција изнајмљивања контејнера на 24 часа која кошта 2400 динара, а намењена је онима који реновирају нешто у свом дому или желе да избаце крупни отпад из домаћинства - рекао је Доналд Божић.

Нови Сад, 31. август 2023. године