Читај ми

ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО У ШАХУ У НОВОМ САДУ

ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО У ШАХУ У НОВОМ САДУ

Европска шаховска Унија поверила је Шаховском савезу Војводине и Шаховском савезу Србије организацију Европског школског првенства у шаху за децу од 7 до 17 година, које ће се одржати уз генерално покровитељство Града Новог Сада на Новосадском сајму, у аули и Конгресном центру, од 20. до 28. јуна 2013. године. 

Првенство је отворио члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар уз присуство представника Министарства спорта и омладине Републике Србије, Владе АП Војводине, Града Новог Сада, Шаховског савеза Србије, локалних самоуправа, других званичника и љубитеља шаха.

- Нови Сад има богату шаховску традицију, и са задовољством промовише ту дисциплину међу младим људима али и широј јавности. Кроз шах свако научи да му живот зависи од сопствених дела, одлука, потеза. Добро је да деца играју шах, јер их учи добром владању у друштву, коректности, уважавању личности партнера, умећу доброг подношења пораза, и др. Угостићемо учеснике из 15 земаља који ће опробати, али и разменити своје вештине и способности. Биће то прилика и да упознају наш град и нашу земљу, и да уживају у дружењу са вршњацима, што је такође јако значајно - истакао је Предраг Свилар и додао ће Град Нови Сад увек подржати све програме који промовишу позитивне вредности и усмеравју младе људе на креативне и квалитетне активности које доприносе њиховом развоју.

Нови Сад је дочекао преко 200 учесника из 15 земља и више од 100 такмичара са територије Републике Србије. Највише представника броје Турска, Енглеска, Русија, Азербејџан као и Словенија. Учешће домаћих такмичара су подржале локалне самоуправе, савези, клубови и школе из  Новог Сада, Београда, Апатина, Сомбора, Старе Пазове, Панчева, Зрењанина, Сенте, Алибунара, Ниша, Лознице, Бачког Петровца, Куле, Жабља и других места.

Нови Сад, 21. јун 2013. године