Читај ми

ПОЧЕЛИ ДВАНАЕСТИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“

Пригодним културно уметничким програмом у Свечаној сали Градске куће отворена је манифестација „Антићеви дани“ током које ће, на више локација у Новом Саду, од 13. до 15. марта бити одржани разноврсни културни програми посвећени Мирославу-Мики Антићу. Присутнима на отварању обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

- Антићеви дани не трају само три дана, јер је највећи новосадски боем Мика Антић неодвојив део Новог Сада. Наш град прожет је његовим духом, животом и делом, а ова манифестација само акцентује све оно што велики песник представља за културу и стил живота у Новом Саду. Многи од нас су одрастали уз стихове бесмртног Мике Антића, па смо се уз њих заљубљивали и патили, и сазнавали шта значе емоције и одрастање – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Како је рекао Бојан Панаотовић, велики песници нису власништво градова већ су баштина човечанства, те је Мика Антић, чија су дела превођена на многе европске и светске језике, радо прихваћен свуда.

- Програм Антићевих дана одлично је прихваћен широм региона, што се види кроз сарадњу Културног центра Новог Сада са многим културним центрима. Део тог програма је и фантастичан филм о Мики Антићу који је постављен на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада, а чији су аутори двојица младих уметника из Београда – казао је Панаотовић.

У програму свечаног отварања учествовали су хор Основне школе „Мирослав Антић“ из Футога, кантаутори Милош Зубац и Милан Кораћ, као и првак Драме Српског народног позоришта Миодраг Петровић.

Стручни жири, у саставу Мина Ђурић, Ненад Шапоња и Мирослав Радоњић, донео је одлуку да се награда „Мирослав Антић“ за 2018. годину додели Дејану Алексићу за збирку песама „Радно време раја“ у издању Културног центра Новог Сада.

Нови Сад, 13. март 2019. године