Читај ми

ПОЧЕЛИ ДРУГИ „ДИПЛОМАТСКИ СУСРЕТИ У НОВОМ САДУ“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је другим „Дипломатским сусретима у Новом Саду“ који у фокусу имају тему „Берлински процес: постојећа достигнућа и будући изазови“. Ове године, у заједничкој организацији Фондације „Конрад Аденауер“ и „Европског покрета“ из Новог Сада, у центру дискусије је следећи самит берлинског процеса 2018. године у Лондону, о чему у току целог дана у Новом Саду разговарају експерти из различитих дисциплина. Присутнима су се на пленарној сесији обратили директор Фондације „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман-Диркес, извршна директорка „Европског фонда за Балкан“ Хедвиг Морваи, као и генерални секретар „Европског покрета у Србији“ - локално веће Нови Сад, Александар Симурдић.

- Другу годину за редом смо домаћини овог скупа и захвалан сам организаторима што су поново приредили овако репрезентативан догађај у нашем граду. Очекујем да у току данашње дискусије добијемо одговор на многа значајна питања, као на пример - шта је до сада постигнуто у оквиру Берлинског процеса који је покренут на иницијативу канцеларке Меркел 2014. године, затим, где се сада налазе земље региона у односу на тај тренутак покретања процеса, а у смислу боље економске сарадње, као и то, који је план након 2018. године када истиче четворогодишњи период који је дефинисан у оквиру оснивања Берлинског процеса. Имамо пред нама много отворених тема и озбиљних питања о којима ћемо разговарати у току форума, а радује ме што ове године, у односу на прошлу, имамо још већи број учесника и још реномиранији скуп, што показује да овај процес неће бити ни заустављен, ни успорен, већ напротив, биће још ажурнији, са појачаним интензитетом - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Први „Дипломатски сусрети у Новом Саду" одржани су 2016. године у Градској кући, а тема је била „Шта нас обликује, шта нас уједињује". Форум је био посвећен европским интеграцијама Западног Балкана и изазовима који се налазе пред Европском унијом. О овогодишњем сусрету, у име организатора обратио се Александар Симурдић из „Европског покрета у Србији“ који је нагласио да ће присутни разговарати о стратешком позиционирању Берлинског процеса у контексту европских интеграција земаља Западног Балкана имајући у виду бројне изазове са којима се Европа данас суочава. Такође, као један од организатора, Норберт Бекман-Диркес истакао је да је у Берлинском процесу остварен одређени напредак, али да постоји потенцијал за даљи рад.

- Добро је што у том процесу, земље Западног Балкана заједнички разговарају о својој политичкој будућности и важно је, да се као резултат тога, договоре конкретне активности. Значајне теме су такође улоге цивилног друштва и политичких партија у наставку процеса демократизације тих држава, затим унутрашње реформе, медији и остале теме о којима треба дискутвати са европским партнерима. Зато ми је драго што на скупу имамо много гостију из европских земаља у суседству, као и из Европске уније, уважене амбасадоре, па и високорангиране немачке представнике. Потпуно сам сигуран да ћемо све циљеве које смо поставили у вези са овим процесом и остварити, јер као што знамо, и канцеларка Меркел и председник Републике Србије Александар Вучић врло снажно подржавају Берлински процес- рекао је Норберт Бекман-Диркес.

Берлински процес је дипломатска иницијатива повезана са будућим проширењем Европске уније, а подразумева да се конференције на ту тему, на годишњем нивоу, одржавају у периоду од 2014. до 2018. године. То је међународна иницијатива сарадње која има циљ да ревитализује мултилатералне везе између Западног Балкана и одређених земаља ЕУ, као и да побољша регионалну сарадњу земаља Западног Балкана у области инфраструктурног и економског развоја.

У пленуму и сесијама учешће су узели и амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији Њ.Е. Аксел Дитман, амбасадор Републике Италије у Републици Србији Њ.Е. Ђузепе Манцо, амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији Њ.Е. Гордан Бакота, посланик немачког Бундестага Михаел Бранд, заменик председавајућег „CDU“ посланичке групе у Парламенту покрајине Берлин Стефан Еверс, председавајућа Парламентарне групе пријатељства Србија-Немачка и посланица Народне скупштине Републике Србије Весна Марковић, стручњак за односе ЕУ-Западни Балкан Зоран Нецхев из Скопља и многи други.

Нови Сад, 7. децембар 2017. године