Читај ми

ПОЧЕЛИ 49. СУСРЕТИ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ЛУТКАРСКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

Премијером луткарске представе “На Вуковом трагу” у Позоришту младих, отворени су 49. Сусрети професионалних луткарских позоришта Србије. Та манифестација одржава се од 28. до 30. новембра, а у оквиру програма биће изведене луткарске представе из Београда, Ниша, Крагујевца, Суботице, Зрењанина и Новог Сада.

Представа “На Вуковом трагу” рађена је по мотивима романа “Зов дивљине” Џека Лондона, у режији гостујућег редитеља из Чешке Јакуба Максимова. Отварању ове театарске манифестације присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Позориште младих основано је пре 86 година као прво луткарско позориште на простору тадашње Југославије, па нас онда и не чуди што је домаћин и организатор овако значајног догађаја за луткарску сцену у нашој земљи. Иако су луткарске представе намењене свим генерацијама, посебно су нам важне оне за наше најмлађе, јер доприносе стварању позоришне публике и навика код деце да посећују културне манифестације. Култура је изузетно важан сегмент живота и кроз најразличитије форме доприноси хуманизацији друштва, обогаћујући сваког појединца. Зато нам је битно да имамо садржајне програме који ће мотивисати грађане да се активно укључе у културни живот. Сусрети професионалних луткарских позоришта Србије јесу манифестација која својим квалитетом доприноси слици Новог Сада као Европске престонице културе, и Град ће наставити да је подржава – нагласио је Далибор Рожић.

Првог дана ове манифестације на репертоару ће бити представе “Карчи Каланђаи”, у режији Веселина Бојдева, Дечијег позоришта Суботица, потом “Књига о џунгли”, у режији Марије Крстић, Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда и “Извини мама”, у режији Тодора Валова, Дечијег позоришта Суботица.

Наредног дана, 29. новембра, на програму су “Цвеће мале Иде” Позоришта лутака Ниш, у режији Марије Крстић, “Вања”, у режији Емилије Мрдаковић, Позоришта за децу Крагујевац и представа “Затвореник и шестопрсти”, чију режију потписује Дмитриј Вихретскиј а изводи је Позориште младих из Новог Сада.

Последњег дана, 30. новембра, публика ће моћи да погледа представе “Шарено дрво” ауторског тима Позоришта за децу из Крагујевца, “Плави Петар”, у режији Емилије Мрдаковић, Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, и “Све за љубав” у режији Владимира Лазића, београдског Позоришта лутака “Пинокио”.

Нови Сад, 28. новембар 2018. године