Читај ми

ПОЧЕЛЕ 40. НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић заједно са амбасадором СР Немачке Њ.Е. Хајнцом Вилхелмом отворио је Међународни фестивал уметничке музике – Новосадске музичке свечаности који организује Музичка омладина Новог Сада, под генералним покровитељством Града Новог Сада.

- Град Нови Сад препознаје значај Номуса који већ 40 година доприноси развоју културе у Новом Саду и шире, па је заслужено проглашен за манифестацију од националног значаја. Велико интересовање наших суграђана за програме овог Фестивала јасна је порука да је Нови Сад спреман и да заслужује да буде Европска престоница културе, а фестивал Номус је сигурно велика узданица на путу ка тој титули - изјавио је Вања Вученовић и додао да ће Град наставити да подржава Новосадске музичке свечаности.

Након церемоније свечаног отварања уследиo je наступ Фестивалског оркестра Номус, под управом пијанисте и диригента Ларса Фогта, а на репертоару су била дела Лудвига ван Бетовена, Волфганга Амадеуса Моцарта и Јоханеса Брамса.

На програму Фестивала Номус, до 28. априла ће се поред уметничке музике наћи и разноврсне сценске форме, а све то у извођењу великана домаће и светске сцене. Публика ће бити у прилици да чује концерте Бечког камерног оркестра, Војвођанског симфонијског оркестра и Београдске филхармоније, затим уметнике светске сцене Емануела Паиа и Пола Мејера који ће наступити са гудачима Берлинске филхармоније, као и састав „Мужикаш“. Осим тога публици ће бити представљена плесна продукција Небојше Брадића „Проклета авлија“, као и циркус „Рециркел“. У сарадњи са Новосадским позориштем биће уприличена премијера мјузикла „Буђење пролећа“.

Нови Сад, 22. април 2015. године