Читај ми

ПОЧЕЛА ВЕЛИКА КАМПАЊА ОЗЕЛЕЊАВАЊА НОВОГ САДА

Више хиљада садница новог разноврсног зеленила биће подигнуто у наредном периоду у Новом Саду захваљујући кампањи Града која ће бити реализована у координацији са Саветом за пружање стручне помоћи у предузимању активности у озелењавању и пошумљавању градских површина, уз подршку бројних друштвено одговорних компанија, волонтера, јавних личности, и у склaду са програмом ''Зелени градови'' Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), у којем Град Нови Сад учествује.

Акција је почела садњом у Лиманском парку, а како је речено, у одабиру садница и локација учествују урбанисти, најеминентнији професори Пољопривредног факултета и Института за низијско шумарство који су чланови градског Света.

- Акција ''За нови засад'' биће реализована у неколико наредних месеци. Поносан сам што смо ујединили све који су кључни да се ангажују, што смо приступили системски, а све у намери да Нови Сад учинимо зелнијим, лепшим и чистијим. Не водимо јалове расправе, већ у реалном простору и времену спроводимо конкретне мере. Послушали смо струку, смернице професора Орлића и његових дивних колега, урбанисти су предложили, и ми смо одабрали 172 локације које су у планским документима одређене за зелене површине, па нећемо за 10 година морати да сечемо дрвеће. Биће засађено 6200 нових стабала до краја фебруара, и преко 40 000 другог растиња, а касније следи пошумљавање на ободима града. Лагано крећемо да се припремамо за кандидата за Зелену престоницу Европе. У том смислу битно је и то што градимо нову главну црпну станицу код Жежељевог моста, што је предуслов за изградњу централног пречистача. Одређена је локација за пречистач, припрема се пројектно-техничка документација, а коначно ћемо добити и пројекат регионалне депоније. Купујемо 100 нових аутобуса на ЦНГ, уводимо здравије системе за животну средину, тако да су сувишне празне политичке приче о бетонирању. Нови Сад може да буде много бољи, само да слушамо једни друге и да сарађујемо. Хвала свим нашим пријатељима који су се придружили акцији, а ту су нам данас и деца из Ораховца, са Косова и Метохије, који су у посети Матици српској, и њима смо дали да симболично посаде један орах - нагласио је градоначелник Милош Вучевић и захвалио се и Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине што су подржали акцију.

У кампању су укључене друштвено одговорне компаније и то Европска банка за обнову и развој, MK group, Credy Agricole банка, NLB банка, Lafarge, Здравствена установа Бену, ЈП Војводинашуме, ОТП Војвођанска банка, Mercedes-Benz, McDonalds, IFC чланица Светске банке, тржни центар Big, компанија Nepi Rockkastle (Променада Нови Сад), ДДОР осигурање, Дунав осигурање, DP World (Лука Нови Сад), Триглав осигурање и фондација Егзит.

-Започели смо велики посао будућности, јер када се сади дрвеће говоримо о стотинама годинама унапред. У оквиру ове акције биће засађено онолико колико смо раније садили за три године. Одабрали смо дрвеће које ће најбоље поднети промењене климатске услове, и које ће најбоље обављати естетско-декоративну и санитетско-хигијенску функцију. Можемо рећи да је у потпуности испоштована струка, јер смо враћали поједине програме и по четири пута истакао је проф. др Саша Орловић.

Према речима Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Владимира Галића, Покрајинска влада такође ће реализовати акцију ''За зеленију Војводину'' и на више десетина локација биће засађено 9150 стабала, која су донација ЈП Србија шуме и ЈП Војводинашуме.

Нови Сад, 30. новембар 2019. године