Читај ми

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА "ЛИЦЕ УЛИЦЕ"

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић присуствовала је почетку реализације пројекта "Лице улице" Екуменске хуманитарне организације и "Смарт колектива" из Београда. "Лице улице" су новине које излазе једном месечно, по угледу на уличне новине "Street paper" који продају бескућници, млади са улице, најсиромашнији и најугроженији припадници маргинализованих група.

- Овакви часописи постоје у свим великим градовима Европе, а од данас и у Новом Саду. Поред тога што представљају квалитетно штиво за читање, они су и добар алат за програм ресоцијализације чланова маргинализованих група. Њима, као колпортерима, се пружа могућност да се уклопе у заједницу и да својим трудом и радом зараде новац. Часопис кошта 100 динара, од тога 50 динара остаје продавцу новина, а 50 динара је за трошкове штампања часописа – рекла је проф. др Сања Стојановић и позвала суграђане да имају поверења у продавце и да учине добро дело куповином тог часописа.

Пројекат реализује Екуменска хуманитарна организација у сарадњи са "Смарт колективом" из Београда, који су носиоци идеје и методологије овог пројекта. У реализацију пројекта је укључено осморо младих - три бескућника из Свратишта за децу улице, двоје младих који су расељени са Косова, два повратника из реадмисије и један млади Ром којима су обезбеђене униформе, качкет и кецеља, и идентификациона картица. Предвиђено је да се уличне новине продају на четири локације у Граду, и то на платоу испред Железничке станице, на углу Булевара ослобођења и Футошке улице (код Футошке пијаце), у центру Града, и на платоу испред СПЦ "Војводина". За реализацију овог пројекта у буџету Града Новог Сада обезбеђено је 300.000,00 динара, до краја 2010. године.

Нови Сад, 15. новембар 2010. године