Читај ми

ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА iNDiS 2023

16. Међународна научна конференција iNDiS која окупља стручњаке и истраживаче и представља селекцију радова из области грађевинарства, архитектуре, геодезије и управљања ризиком од катастрофалних догађаја и пожара одржава се данас и сутра, у Хотелу „Фрушке терме“.

На свечаном отварању Конференције присустнима су се обратили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, саветница FIDIC глобалног седишта Женева Андреа Шехић, в.д. декана Факултета техничких наука Борис Думнић, председник Програмског одбора Конференције проф. др Милан Тривунић, директор Департмана за грађевинарство и геодезију проф.др Игор Пешко и заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац који је изразио задовољство што је домаћин Конференције која окупља стручњаке из грађевине Нови Сад, град који се убрзано развија и којем су неопходни стручни људи.

- У жељи да омогућимо боље услове за живот, али и да поспешимо економски и привредни раст, континуирано улажемо у инфраструктуру. Резултати таквих улагања недвосмислено показују да је Нови Сад данас место у које долазе страни инвеститори, отварају се нова радна места и које бележи све већи број долазака туриста – изјавио је Игор Црнобарац и набројао неке од најзначајнијих пројеката који се реализују на територији Града, као што су мост преко Дунава, који представља пету етапу изградње Булевара Европе, затим мост између Петроварадина и Бачке на траси Фрушкогорског коридора и пешачко-бициклистички мост на постојећим стубовима некадашњег Моста Франца Јозефа - У једном тренутку у Новом Саду ће се истовремено градити чак три нова моста, по чему ћемо бити јединствени у Европи. Подсетићу вас да смо морали да чекамо 19 година да нам након НАТО агресије сви мостови поново буду на броју, а данас, пет година касније, градимо четврти и пети мост, а ускоро на пролеће крећемо и шести!

Конференцију iNDiS која има традицију дугу 47 година организује Департман за грађевинарство и геодезију Факултета техничких наука. Професор на том Департману и председник Програмског одбора Конференције проф. др Милан Тривунић објаснио је да се Конференција у почетку одржавала сваке треће, а затим је одлучено да се одржава на две године.

-Конференцију организујемо са циљем да повежемо науку и праксу. Ове године, имамо учеснике из 13 земаља који ће изложити 117 радова, по избору чланова међународног научног одбора. Биће то лепа прилика да стручњаци из земље и иностранства размене искуства– истакао је проф. др Милан Тривунић.

Након отварања, проф.др Драгана Контантиновић одржала је уводно предавање са темом: „Спенс: наткривени градски центар - Приступ и методологија израде Идејног пројекта реконструкције Спортског и пословног центра Војводина”.

Нови Сад, 16. новембар 2023. године