Читај ми

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „СУНЧАНА ЈЕСЕН ЖИВОТА“

Помоћник градоначелника Новог Сада Станко Љубичић присуствовао је отварању манифестације „Сунчана јесен живота“ која се традиционално одржава поводом 1. октобра Међународног дана старих особа. Манифестацију организује Геронтолошки центар „Нови Сад“ уз подршку Града Новог Сада.

- Част ми је да вас поздравим у име Града Новог Сада на отварању манифестације „Сунчана јесен живота” која се сваке године одржава у знаку додатне бриге за наше најстарије суграђане. Они су дали свој допринос изградњи друштва у ком сад живимо и на нама је да им се са посебном пажњом одужимо за тај допринос.  Град континуирано ради на унапређивању система услуга за старије особе и спроводи разне мере како би им улепшао и олакшао пензионерске дане. Плаћен одлазак у бање и летовалишта, повластице у јавном превозу, финансирање Клубова за пензинере представљају само неке од њих, а за ову манифестацију у 2022. години издвојено је 950000 динара - рекао је Станко Љубичић и додао да организовањем бројних програма и активности намењених старијим особама, Град жели да промовише активно старење.

Помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Јоланд Корора је рекла да је манифестација „Сунчана јесен живота“ идеална прилика да се скрене пажња јавности на трећу животну доб која итекако може бити лепа.

- Покрајина је оснивач 16 геронтолошких центара и преко 60 приватних геронтолошких центара које имају релевантне лиценце с циљем да нашим суграђанима омогуће да проведу лепу старост без дискриминације и маргинализације - рекла је Јоланд Корора.

У оквиру манифестације током октобра у домовима и клубовима за  пензионере биће организовани разноврсни културни, спортски, забавни и рекреативни садржаји прилагођени потребама старијих лица. У њиховој реализацији, поред чланова клубова ангажовани су социјални радници, медицинске сестре и домаћице клубова. У овим активностима учествоваће неколико хиљада старијих грађана Новог Сада, као и деца из Дечијег села и новосадских вртића.

Нови Сад, 30. септембар 2022. године