Читај ми

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ELECTRIC VEHICLES DAYS“ НА САЈМУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовao je отварању Конференције „Electric Vehicles Days“ на Новосадском сајму. Манифестација посвећена електромобилности, као новом глобалном технолошком решењу трaнспорта људи и робе, трајаће два дана. Уводно пленарно предавање одржао је професор др Дејан Илић из компаније „Варта“, а присутнима се обратио и градоначелник Вучевић.

- Привилегија ми је да званично отворим други по реду сајам посвећен електричним возилима "EV days". Прошле године, био је то пионирски подухват, уз све изазове које је пандемија носила са собом, а годину дана после, све је још комплексније, садржајније и на вишем нивоу, на чему искрено честитам организаторима. Kључни наративи ове конференије су глобално веома актуелни, а то су прихватање нових енергетских извора, заштита животне средине и примена нове технологије. Изложени електрични аутомобили у аули Мастер центра сајма делују футуристички и готово нестварно, те је тешко појмити да су они увелико у званичној производњи и на тржишту, а то је тренд који ми свакако морамо да пратимо. Нови Сад је ИТ центар, са Научно-технолошким парком, Центром за изучавање вештачке интелигенције, са снажним Факултетом техничких наука, а зато и не чуди да је наш град место за одржавање ове манифестације. Срећан рад и конструктивне дискусије желим учесницима и панелистима и да овај сајам постане традиционалан - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У оквиру свечаног отварања обратили су се и амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта, менаџер компаније „ZF“ Србија Мајкл Штраух, а потом су уприличене пленарне сесије о енергетској транзицији, електричним возилима и паметним градовима, а обезбеђена je и тестинг зона у којој посетиоци могу да испробају савремена електрична возила. У дворишту сајма, за тестирање су посетиоцима данас и сутра доступни „Mercedes EQC“, „Volkswagen ID.3“ и „Volvo xc 40 Full charge“. Поред тестинг зоне, у излагачком делу посетиоци ће моћи да се упознају са перформансама чак 17 различитих електричних и хибридних возила која нам долазе из најбољих компанија у аутомобилској индустрији.

Организатори манифестације су компанија Нинамедија и Факултет техничких наука, уз медијску подршку РТС, Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма. Улаз на ову манифестацију је бесплатан.

Нови Сад, 8. септембар 2022. године