Читај ми

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ПЕЧУЈА У НОВОМ САДУ“

Фондација "Нови Сад 2021" и Град Печуј који је 2010. године био Европска престоница културе, приредили су манифестацију "Дани Печуја у Новом Саду" која ће у наредним данима бити одржавана на више локација. Побратими Печуј и Нови Сад сарађивали су у процесу кандидатуре оба града за титулу Европска престоница културе, а један од циљева манифестације је да се Новосађани упознају са добробитима и напретком који је Град Печуј остварио захваљујући тој престижној титули. Тим поводом, у Градској кући састали су се представници два града, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и заменик градоначелника Печуја Ласло Ери који су и званично отворили манифестацију.

- Велико је задовољство што нас је са нашим градом побратимом ујединио и тако важан пројекат као што је Европска престоница културе. Они имају драгоцено искуство и могу да говоре о свим бенефитима које је њихов град захваљујући престижној титули остварио, и да то поделе са нашим грађанима. Ми ћемо ту корист тек осетити у правом смислу, јер ће се драстично побољшати изглед града, али и квалитет живота у њему. Европска престоница културе заправо подстиче свеукупни развој средине која заслужи то звање, и Нови Сад је заиста тиме добио ''ветар у леђа'' да реализује велике пројекте, уз подршку наше државе, али и Европске уније. Драго ми је што ћемо ових дана уживати у културно-уметничким садржајима који осликавају лепоту Печуја, што ће наши уметници сарађивати, али и што је ово само део наших будућих заједничких активности и сарадње - рекао је Срђан Кружевић.

Заменик градоначелника Печуја Ласло Ери рекао је да сарадња два града-побратима одлична,  да само може да буде јача временом и да Нови Сад и Печуј од сада спаја још једна јака компонента, а то је што су оба носиоци титуле културна престоница Европе.

Руководилац секора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“ Вук Радуловић најавио је да у оквиру првог дана манифестације предстоји отварање изложбе „Живот Печуја“ у Новосадском позоришту, као и концерт вокалне групе „Vivát Bacchus“ уз дегустацију печујско-вилањских вина на Рибарцу у 19 часова.

- У оквиру програма за суботу очекује нас улични концерт бенда „Daniel Speer Brasdance“ у центру града са почетком у 19 часова. Последњи дан манифестације, у недељу, биће приређен разговор са Бошком Крстићем, писцем из Суботице и гостом печујског програма писаца 2008. године, на тему "Легенда о чуварима Азура". Разговор ће се одржати у Синагоги са почетком у 10 часова и биће пропраћен клавирском музиком студената Академије уметности у Новом Саду, Департмана за клавир. Затим, у 11 часова у Синагоги следи концерт женског хора „Béla Bartók“ – рекао је Вук Радуловић.

Представљање Печуја, који је био Европска престоница културе 2010. године, у граду-побратиму Новом Саду, који је прошле године добио исту ласкаву титулу за 2021. годину, одржава се од 26. до 28. маја, а целокупан пројекат је подржала мађарска влада у циљу успостављања јачих културних веза са јужним суседима. Циљ манифестације је представљање Града Печуја, чија се култура базира на традицији старој више хиљада година, а партнери на пројекту су Мађарски културни институт „Collegium Hungaricum“ из Београда и Фондација „Нови Сад 2021“.

Нови Сад, 26. мај 2017. године