Читај ми

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ЖЕЖЕЉЕВОГ МОСТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић, заједно са кандидатом за председника Републике Србије изборне листе "За бољи живот" Борисом Тадићем, шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е. Винсент Дежером, министром за инфраструктуру и енергетику Милутином Мркоњићем и генералним директором „Железница Србије“ Милованом Марковићем обишли су почетак радова на изградњи железничко-друмског моста преко Дунава у Новом Саду.

- Данас присуствујемо почетку изградње новог моста у нашем Новом Саду и задовољство је видети да радови теку без проблема. Много тога је урађено како би се почело са радовима, а нови Жежељев мост биће већи од Моста слободе. Свакако, његова изградња биће лакша, јер је новац обезбеђен и из европских фондова и из буџетских средстава. Осим тога, из истог европског буџета финансираће се и радови на приступним саобраћајницама мосту, тако да је сасвим реално да се за годину и по дана преко њега прошетамо – рекао је градоначелник Павличић.

Борис Тадић је рекао да је веома поносан што ће Нови Сад имати још један мост преко Дунава.

- Наша је дужност и обавеза да завршавамо оно што смо започели, а то је у овом тренутку мост преко Дунава, који нас спаја са Европом. Његовом изградњом, радимо и на инфраструктури, а самим тим отварамо нова радна места, стварамо нове инвестиције, али истовремено доприносимо нашој комуникацији са Европом. - рекао је Тадић.

Председник Владе АП Војводине Бојан Пајтић рекао је да Жежељев мост има огроман значај за даљи развој привреде Војводине и за наше даље повезивање са Европом, јер је он део заједничког коридора 10, а Влада АП Војводине и Град Нови Сад инвестираће у овај пројекат 12 милиона евра.

Шеф делегације ЕУ Винсент Дежер истакао је да је Србија у протеклој деценији веома напредовала, што се види у сваком њеном граду и регији.

- Мост преко Дунава у Новом Саду је за све нас, како Европу, тако и за Балкан веома важан део коридора и зато ће Европска унија са 25 милиона евра финансирати његову изградњу. У своје име и у име моје делегације обећавам да ће радови на изградњи бити готови до новембра следеће године – рекао је Дежер.

Нови Жежељев мост налази се поред старог монтажно-демонтажног моста и по својој конструкцији биће један од модерних грађевинских конструкција дужине од 474 метра, ширине преко 30 метара, са две пешачко-бициклистичке стазе и две друмске и железничке саобраћајнице.

Нови Сад, 12.мај 2012. године