Читај ми

ПОЧЕЛА ДРУГА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министарком државне управе и локалне самоуправе Аном Брнабић, министром омладине и спорта Вањом Удовичићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем присуствоваo почетку друге фазе изградње Научно-технолошког парка Универзитета у Новом Саду. Гради се зграда од 29000м2 од чега ће 10000м2 бити за учионице и лабораторије Факултета техничких наука, а остатак простора намењен је компанијама које су произашле из тог факултета и које ће ту, према предвиђањима, запослити још око 3000 нових инжењера.

- Данашње обележавање 72 године од ослобођења Новог Сада, употпуњено је и почетком реализације једног великог пројекта и инвестиције, а то је изградња научно-технолошкг парка у нашем граду. Град је данас заједно са министрима Владе Србије, председником Покрајинске владе, деканом Факултета техничких наука, полагањем камена-темељца, кренуо у пројекат који ће изнедрити најмодернији ИТ центар где ће се спојити наука, образовање и привреда.  Град Нови Сад је конкретно помогао овај пројекат кроз планске документе и омогућио да се створе услови за изградњу, односно да се објекат ослободи накнаде за комунално опремање. Желео бих да извођачи радова у предвиђеном року заврше посао и да наши студенти и фирме имају најбоље могуће услове за рад – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министри у Влади Републике Србије, који су уједно и чланови Савета Владе за ИТ, Ана Брнабић и Вања Удовичић, истакли су да је суштина рада тог тела Владе спој образовања и привреде и да ће се у будућности пружати још већа подршка за образовање нових ИТ стручњка, односно стварати услови за имплементацију њихових идеја. Министар омладине и спорта Вања Удовичић посебно је нагласио да је ово само један од четири научно-технолошка парка који ће бити изграђени у наредне четири године. Он је том приликом честитао Граду на титули Европска престоница културе 2021. године и изразио наду да ће наредног месеца Нови Сад моћи да се похвали и освајањем титуле Омладинска престоница Европе за 2019. годину. Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да почетак изградње научно-технолошког парка у Новом Саду представља један нови развојни темељ постављен у области науке, као и њене употребе у пракси и да је тај пројекат веома значајан за Војводину.

Декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки истакао је том приликом да је то један од најзначајнијих пројеката, не само за Факултет, већ и за Град, Покрајину и Републику. Он је нагласио да ће захваљујући овој згради, где ће на 10000 квадратних метара бити учионице и кабинети, моћи да се запосли много више асистената и професора, посебно у ИТ сектору, док ће око 16000 квадратних метара, по конкурсу бити распоређивано компанијама.

Полагању камена-темељца такође су присуствовали државни секретари у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек и проф. др Владимир Поповић, као и  извршни директор фирме „Italiana Costruzioni“ Лука Навара, који је као представник извођача радова, рекао да ће тај пројекат од изузетне важности кроз 24 месеца бити у потпуности окончан.

Изградња Научно-технолошког парака има за циљ да омогући истраживачима запосленим на Универзитету у Новом Саду да резултате својих истраживања преточе у производе, услуге, процесе или софтвер који ће наћи своје место на тржишту. Осим тога, он треба да омогући већу видљивост Универзитета и факултета у међународном и домаћем привредном и истраживчком окружењу, као и да помогне предузетницима који започињу нови бизнис у области високих технологија. Ово је једна од највећих инвестиција у Новом Саду која је вредна око 12,6 милиона евра.

Нови Сад, 23. октобар 2016. године