Читај ми

ПОЧЕЛА АКЦИЈА „ОЖИВИМО ПАРКОВЕ“ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Милош Вучевић и чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић присуствовали су садњи у оквиру Универзитетског парка којом је симболично почела акција „Оживимо паркове“. То је наставак акције „10 000 стабала за Нови Сад“ током које је 2019. године засађено 6500 стабала, а визија Града је да се у наредном периоду уради реконструкција свих паркова на територији Града. Прва фаза уређења и ревитализације Универзитетског парка предвиђа садњу 88 нових стабала, a до краја ове године у оквиру акције „Оживимо паркове“ треба да буде засађено око 8600 стабала.

Градоначелник jе засадио дрво копривић, чиме је започета ова акција баш у Универзитетском парку, симболично на Међународни дан студената, али и Дан еколошких покрета.

- Наша идеја је да у наредне четири године видимо очигледну промену у сваком парку у Новом Саду. Парк у Сремској Каменици је готово потпуно сређен, почињемо са првом фазом уређења Универзитетског парка, обнављаћемо Дунавски и Футошки парк, а следи друга фаза уређења парка између Новог насеља и Нове Детелинаре. Данас крећемо у акцију којом ће бити засађено укупно 8600 нових стабала у нашем граду. У Универзитетском парку ћемо заменити нека дотрајала стабла здравим садницама, и знатно повећати њихов број. Тиме ће он добити потпуно нову физиономију, не само у погледу нових стабала, него ће амбијентално и функционално бити боље искоришћен и постаће нераскидиви део Универзитета, јер ће овде бити и амфитеатар. Хвала на идејама и раду стручном тиму и свима који учествују у овом захтевном пројекту. Пре неки дан смо кренули у пошумљавање Фрушке горе, а сада озелењавамо градску зону и веома је евидентно да нико не жели да бетонира зелене површине и да реже здрава стабла, што провејава као негативна кампања у периоду иза нас. Делима показујемо да не постоји виши интерес од добробити грађана и жеље да сви у Новом Саду живимо што квалитетније. Дакле, уклоњено ће бити искључиво дрвеће којем је истекао животни век, али ће много више стабала бити засађано - рекао је градоначелник Вучевић и додао да ће акција озелењавања бити настављена наредних дана у 22 новосадске основне школе, подршком Управе за заштиту животне средине и средствима друштвено-одговорних компанија.

Професор др Саша Орловић који се налази на челу Савета града Новог Сада за пружање стручне помоћи у предузимању активности у озелењавању и пошумљавању градских површина, рекао је да је у сезони 2019/20. засађено два и по пута више биљака него што је просек сваке године у Новом Саду.

- Чињеница је да је Универзитетски парк стар, да је тополама углавном прошао животни век и да морамо предузети конкретне акције како бисмо постојеће оронуло дрвеће заменили врстама које дуже живе. Планирано је сукцесивно уклањање старих стабала у овом парку, оних која су оштећена и која угрожавају безбедност посетилаца. Такође, остала, здравија стабла ће бити орезана што ће их учинити стабилнијима. Истовремено с тим садимо нова стабла, тако да ће у првој трећини парка бити засађено 88 стабала, уклоњено тридесетак, док ће 16 стабала тополе остати. Постепено ћемо цео парк обновити и додати му нове функције, између осталог ту ће се налазити летња учионица - рекао је проф. др Саша Орловић који је нагласио да чланови Савета имају пуну слободу да професионално раде и велику подршку градоначелника који инсистира да се поштује струка.

Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић се захвалио Граду Новом Саду и стручном тиму Савета за озелењавање града који ради на обнови Универзитетског парка, на општу радост како свих Новосађана, тако и професора и студената новосадског универзитета којима ће тај уређени простор много значити.

Град спроводи ову акцију уз помоћ Градске управе за заштиту животне средине и ЈКП „Зеленило“, а пре свега у сарадњи са стручњацима окупљеним у Савету Градоначелника Града Новог Сада за пружање стручне помоћи у предузимању активности у озелењавању и пошумљавању градских површина. Универзитетски парк ће након реконструкције представљати иделано место за активан боравак студента у њему, са могућношћу одржавања разних активности на отвореном, са правом летњом сценом у средишњем делу парка.

Нови Сад, 17. новембар 2020. године