Читај ми

ПЕРФОРМАНСОМ НА ТРГУ СЛОБОДЕ ПОЧЕЛА КАМПАЊА "БУДИ БРЖА ОД БОЛЕСТИ"

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић присуствоваo je јавној акцији, којом започиње кампања "Буди бржа од болести". У акцији су учествовале ученице акушерског смера Медицинске школе "7. април", које су на тргу Слободе формирале врпцу - симбол борбе против рака и тачно у 11.55 пустиле 200 балона као поруку да је време да се жене ослободе страха и да се прегледају.

- Рана детекција рака грлића материце је од пресудног значаја и ми оваквим акцијама подстичемо жене на редовне гинеколошке прегледе. Не желимо да и један живот буде изгубљен због рака грлића материце, једне од ретких малигних болести која је побеђена и која се може излечити, уколико се открије у преинвазивној и раној инвазивној фази - изјавио је прим. др Петар Новаковић.

Дом здравља Нови Сад међу првим установама примарне здравствене заштите у Србији започиње спровођење организованог скрининга на рак грлића материце и рак дојке. Према речима начелника Службе здравствене заштите жена "Дома здравља Нови Сад" др. Томислава Угарковића дневно десет жена по гинекологу се одазове позиву Дома здравља, а ускоро ће почети да се примењује и национални програм скрининга који ће додатно побољшати квалитет рада.  Овим систематским организованим програмом у наредне три године требало би да буде прегледано око 2 300 000 жена.

У оквиру кампање "Буди бржа од болести" коју организује Дом здравља "Нови Сад" у сарадњи са Управом за здравство Града Новог Сада, Покрајинским секретаријатом за здравство и Институтом за јавно здравље Војводине биће организована и предавања у Месним заједницама и школама са територије Града, где ће заинтересоване жене моћи да закажу гинеколошке и мамографске прегледе.

Нови Сад, 24. јануар 2013. године