Читај ми

ОЖИВЉАВАЊЕ ЕЂШЕГА КАО НОВОГ ЦЕНТРА КУЛТУРЕ

Поводом почетка реализације пројекта оживљавања Еђшега, као својеврсног центра културних дешавања у Новом Саду, члан Градског већа за културу Вања Вученовић и представници установа културе чији је оснивач Град Нови Сад обишли су обновљени објекат. Ово здање које се налази у улици Антона Чехова, познато као Стара стрељана Еђшег наменски је саграђено 1890. године, за стогодишњицу Грађанског стрељачког друштва, а пре седам година проглашен је спомеником културе.

- Будући да смо на прагу реализације једног од највећих пројеката из области културе у претходној деценији, дошли смо да заједно са представницима градских установа културе пронађемо најбољи начин коришћења и претварања обновљене старе стрељане у нови и значајан центар културе - изјавио је Вања Вученовић и додао – У наредном  периоду очекује нас пуно посла, пред званично отварање врата Еђшега за наше суграђане како бисмо их квалитетним едукативним и културним програмима редовно анимирали.

Предвиђено је да се Еђшег у наредном периоду користи за представљање свих културних потенцијала установа културе чији је оснивач Град, али и као место промоције, сусретања и окупљања свих других организација и културних посленика у Новом Саду, с циљем обогаћења културног живота Града. Осим тога, у оквиру овог центра радиће и канцеларија која ће се бавити конкретним активностима и промоцијом Новог Сада, у циљу остваривања престижне титуле Европске престонице културе 2021. године.

Први програм у Еђшегу биће предавање о историјату овог здања. Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев објаснио је да ће предавања бити пропраћена одговарајућим изложбама слика и фотографија, које ће бити реализоване у сарадњи са другим установама културе.

-Историјском архиву Града Новог Сада припада велика част да започне серију предавања која ће се редовно одржавати у овом простору. У сарадњи са знаменитим историчарима објаснићемо како је од старог стрелишта настало велелепно здање, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика и Музејем Града Новог Сада кроз изложбе, приказаћемо како се развијао наш град – рекао је Петар Ђурђев.

Нови Сад, 4. јул 2014. године