Читај ми

ОЗЕЛЕЊЕНО ДВОРИШТЕ У ВРТИЋУ ''ВИЛА''

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужана Харгитаи засадили су ново дрвеће у дворишту вртића ''Вила'' ПУ Радосно детињство. Саднице намењене том вртићу обезбеђене су захваљујући личној донацији запослених у ЕБРД у Србији. 

- Ово је симболичан заједнички гест у складу са придруживањем Новог Сада породици зелених градова. У дворишту вртића ''Вила'' биће засађена 42 нова дрвета. На оваквим примерима види се да нас ЕБРД не доживљава као партнера само приликом потписивања протокола у сложеним питањима, него и у овим свакодневним стварима које чине живот лепшим. За Град је ово најава велике акције озелењавања 25 локација, са неколико хиљада нових засада, која почиње ове суботе. Велики је одзив компанија, спортиста, јавних личности који желе учествују, па позивам све Новосађане да нам се придруже, и да покажемо на делу да нам треба зеленији град, а не само на друштвеним мрежама. Важно је што смо консултовали стручњаке, па ћемо садити одговарајуће врсте дрвећа на локацијама које су планским актима предвиђене за озелењавање. Да се не би десило, као што је то случај на Лиману 2, где је дрвеће неплански на месту које је већ 20 година предвиђено за изградњу вртића, и људи сада мисле да је то парк. Ми ћемо у другој фази ове акције радити и на пошумљавању обода града, јер треба да водимо рачуна и о ветрозаштитним појасевима. Чекају нас озбиљни разговори са ЕБРД, превасходно око СПЕНС- а. Као што видите, стигли су први аутобуси, али тек када стигне 100 нових, и још са оних 40, што смо купили у претходних неколико година, биће потпуно друга слика на улицама града. Причаћемо са ЕБРД и око муниципалних обвезница,  да не плаћамо камате какве су нам оставили, јер данас је боља ситуација у Граду и на финансијском тржишту – нагласио је градоначелник Вучевић.

Како је рекла директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитаи предстоји потписивање уговора за набавку 35 нових ЦНГ аутобуса чиме ће бити побољшан квалитет ваздуха у Новом Саду, а процене су да ће захваљујући новим аутобусима бити смањена емисија CO2 за 70 посто.

- Нови Сад се придружио ЕБРД програму „Зелени градови“ у августу 2019. у оквиру којег ће бити израђен Акциони план са приоритетним инвестицијама које доприносе побољшању животне средине. Неколико зелених пројеката је већ у припреми, пре свега реконструкција и побољшање енергетске ефикасности СПЕНС-а, и обнова возног аутобуског парка новосадског јавног превозника – истакла је Жужана Харгитаи.

ЕБРД је до сада инвестирала преко 5.6 милијарди евра у Србији, од чега је највећи део намењен развоју приватног сектора и одрживе инфраструктуре. Са неколико градова у Србији тренутно сарађује на пројектима побољшања енергетске ефикасности у јавним зградама, као и у истраживању могућности коришћења обновљивих извора енергије у системима даљинског грејања и хлађења.

Нови Сад, 28. новембар 2019. године